Πού μένουν ντόμπερμαν, κανίς, γάτες Σιάμ αλλά και παγόνια και κουνέλια όταν τα αφεντικά τους κάνουν διακοπές; Παραθερίζουν και εκείνα σε σουίτες. Τα ξενοδοχεία μικρών ζώων εμφανίζουν πληρότητα τους θερινούς μήνες, αποδεικνύοντας ότι για μερικούς εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου η ζωή δεν είναι πάντα σκυλίσια.
H ώρα είναι επτά ακριβώς και στον ξενώνα «Παπαϊωάννου» στο Μαρκόπουλο οι ένοικοι ξυπνούν υπό τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Σε λίγη ώρα τα δωμάτιά τους θα καθαριστούν επιμελώς, ενώ θα ακολουθήσει το σερβίρισμα του πρωινού. Δυστυχώς, όσο νόστιμο και να είναι, τα γαβγίσματα και τα νιαουρίσματα δεν λείπουν. Οι υπάλληλοι του ξενώνα όμως είναι πλήρως εξοικειωμένοι με αυτούς τους ήχους, καθώς το πελατολόγιό τους περιλαμβάνει σκύλους και γάτες αλλά ενίοτε και φίδια, κουνέλια, ακόμη και παγόνια.
«Ο ξενώνας μας εγκαινιάστηκε το 1991» λέει ο ιδιοκτήτης και κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου, καθώς μας ξεναγεί στους χώρους της πανσιόν. Οι περισσότεροι σκύλοι βρίσκονται στα κλιματιζόμενα δωμάτιά τους – διαστάσεων 2×2μ. –, ενώ εκείνοι που προτιμούν τον ήλιο κάθονται στη μικρή βεράντα (6 τ.μ.), ακριβώς έξω από αυτά. Στο ξενοδοχείο φιλοξενούνται δεκάδες σκύλοι, αλλά οι πιο… ευκατάστατοι μπορούν να μείνουν σε κάποια από τις σουίτες οι οποίες διαθέτουν και αυλή και σκεπασμένη βεράντα. «Το στρες του αποχωρισμού τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το ζώο δεν είναι εύκολο» αναφέρει. «Συνήθως συστήνουμε αρχικά στους πελάτες μας να φέρουν το κατοικίδιό τους για μία ημέρα και την επομένη να έρθουν να το πάρουν. Ετσι, όταν θα χρειαστεί να μείνει για περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχει εντυπωθεί στη μνήμη του ο χώρος και θα ξέρει ότι το αφεντικό του δεν το εγκατέλειψε» συνεχίζει και τονίζει: «Οι ιδιοκτήτες ανησυχούν πολύ. Υπάρχουν πελάτες που τηλεφωνούν και μας ζητούν να βάλουμε το ακουστικό δίπλα στον σκύλο ή στη γάτα τους, για να τους μιλήσουν και, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα ζώα από τις αντιδράσεις τους δείχνουν ότι αναγνωρίζουν τη φωνή τους».
Προχωράμε στους κοιτώνες όπου φιλοξενούνται οι γάτες, οι οποίες φαίνονται πολύ πιο ήσυχες από τους σκύλους. «Για τις γάτες η αλλαγή περιβάλλοντος είναι πιο δύσκολη από ό,τι για τα σκυλιά, καθώς δένονται πιο πολύ με τον χώρο. Σίγα σιγά όμως συνηθίζουν και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα» εξηγεί ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κυρία που φεύγοντας με τη γάτα της από την πανσιόν τράκαρε. Το ζώο τρόμαξε, πήδηξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου και έφυγε. Η γυναίκα θεωρούσε λοιπόν ότι γάτα της είχε χαθεί, αλλά τελικά το ζώο ήρθε σε εμάς, πίσω στον ξενώνα».
Την ίδια στιγμή η κόρη του Κατερίνα, επίσης κτηνίατρος, ελέγχει τις καρτέλες με το ιστορικό των φιλοξενούμενων. «Κάθε ζώο ακολουθεί δικό του πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες του» διευκρινίζει. «Για παράδειγμα, αν κάποιος σκύλος υποφέρει από την καρδιά του ή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη αγωγή. Οι πελάτες μας σε γενικές γραμμές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ξηρά τροφή, κονσέρβα υψηλής ποιότητας, μαγειρευτό κοτόπουλο με ρύζι, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που μας φέρνουν τάπερ με σπιτικό φαγητό, το οποίο βάζουμε στην κατάψυξη και το ζεσταίνουμε κάθε μέρα». Οι τιμές κυμαίνονται από 18-35 ευρώ για τους σκύλους, ανάλογα με το μέγεθος και τις παροχές του δωματίου, και στα 18 ευρώ για τις γάτες, ενώ η διαμονή πιο ιδιαίτερων επισκεπτών κοστολογείται ύστερα από συνεννόηση.
Μιλώντας για ιδιαίτερους επισκέπτες, την προσοχή μας τραβά η πτέρυγα των εξωτικών ζώων. Δύο παγόνια λιάζονται έξω από το δωμάτιό τους, ενώ λίγο πιο πέρα μια χελώνα κάνει τη βόλτα της, με τον χαρακτηριστικό, αργό βηματισμό της. Στα διπλανά δωμάτια οι ένοικοι είναι κουνέλια και ένα ζεύγος χηνών. «Η ιδέα για τη δημιουργία της πτέρυγας ξεκίνησε όταν πριν από μερικά χρόνια μάς έφεραν για φιλοξενία μια μαϊμού» θυμάται ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Η κόρη του ιδιοκτήτη της είχε φύγει για σπουδές και εκείνος δεν ήξερε πώς να τη φροντίσει. Ηταν αρσενική και μόνο θηλυκά άφηνε να την πλησιάζουν, όποτε έβλεπε άνδρα τού γύριζε την πλάτη. Υστερα ακολούθησε η νυφίτσα, που ζούσε σαν κατοικίδιο σε διαμέρισμα και μάλιστα ο ιδιοκτήτης της την έβγαζε βόλτα στον λόφο του Στρέφη. Τελικά, το ένα ασυνήθιστο κατοικίδιο έφερε το άλλο. «Οταν αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την κτηνίατρο Σταυρούλα Λουκαΐδη, η οποία ειδικεύεται στα εξωτικά ζώα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και τις κατάλληλες υποδομές ώστε να παρέχουμε πιο οργανωμένη φιλοξενία. Ετσι, ως τώρα, έχουμε δεχθεί φίδια, ιγκουάνα, ταραντούλες, παπαγάλους αλλά και γυάλες με ψάρια».
Η Κατερίνα Παπαϊωάννου τοποθετεί προσεκτικά σε ένα δωμάτιο μια χελώνα με σπασμένο καβούκι. «Μας την έφερε ένα ζευγάρι που τη βρήκε τραυματισμένη στον δρόμο, τη φιλοξενούμε και παράλληλα τη νοσηλεύουμε». Δίπλα στον ξενώνα λειτουργεί μια πλήρως εξοπλισμένη κλινική με καρδιοχειρουργικό, χειρουργικό, ογκολογικό, οφθαλμιατρικό, παθολογικό, μικροβιολογικό και οδοντιατρικό τμήμα. Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, στην κλινική του έχουν τοποθετήσει ακόμη και σιδεράκια σε σκύλο, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς ομορφιάς.
Οι παροχές για τα κατοικίδια των φιλόζωων όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς στο Pallini Kennels – Athens Pet Resort στην Παλλήνη τα σκυλιά μπορούν να κάνουν ακόμη και υδροθεραπεία. Εκεί συναντάμε την Κίκα, ένα χαριτωμένο λαμπραντόρ που κολυμπά φορώντας σωσίβιο στην ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, υπό την καθοδήγηση του θεραπευτή της. «Η υδροθεραπεία είναι πολύ συνηθισμένη στις χώρες του εξωτερικού» αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων Θέο Κουτσόπουλος. «Το νερό είναι εξαιρετικό για την αποκατάστασή τους έπειτα από τραυματισμούς. Γενικά, η κολύμβηση είναι καλή άσκηση για τα σκυλιά και έτσι πολλοί πελάτες μας, που φέρνουν τα ζώα τους για φιλοξενία, μας ζητούν να κάνουν και μερικές συνεδρίες υδροθεραπείας».
Στη ρεσεψιόν του ξενώνα τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς. Η ιδιοκτήτρια Κάλλια Μιντσίδη σημειώνει τις αφίξεις των νέων πελατών και ενημερώνει για τις τιμές: για τους σκύλους 21-24 ευρώ – ανάλογα με το μέγεθος – και 17 ευρώ για τις γάτες. «Από τα μέσα Ιουλίου, αλλά και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, έχουμε την περισσότερη δουλειά. Η πανσιόν μένει ανοιχτή ολόκληρο τον χρόνο και δέχεται αυστηρά μόνο εμβολιασμένες γάτες και σκύλους. Συνήθως δουλεύουμε με μόνιμους πελάτες. Ο πιο συχνός επισκέπτης μας είναι ένας σκύλος, ο Πάτροκλος, τον οποίο φιλοξενούμε σχεδόν κάθε μήνα επειδή τα αφεντικά του ταξιδεύουν πολύ».
Η ώρα είναι 17.00 και έχουν ξεκινήσει οι απογευματινές βόλτες των σκύλων. Κάθε ζώο βγαίνει ξεχωριστά, καθώς δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους. «Είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό το θέμα, διότι τα περισσότερα ζώα δεν είναι στειρωμένα και επιπλέον δεν θέλουμε να δημιουργούνται καυγάδες» μας λέει η Κάλλια. «Μόνο στην περίπτωση δύο σκύλων κάναμε εξαίρεση, επειδή γνωρίζονταν από πριν οι ιδιοκτήτες τους και μας ζήτησαν να βγαίνουν μαζί, όπως συμβαίνει και στο πάρκο. Βέβαια, στα μεγαλύτερα δωμάτια μπορούμε να φιλοξενήσουμε ολόκληρες οικογένειες τετράποδων. Γενικώς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η αλλαγή περιβάλλοντος να μην επηρεάσει αρνητικά τα ζώα».
Αν κρίνουμε από τα γαβγίσματα και τα νιαουρίσματα, οι φιλοξενούμενοι δεν φαίνεται να έχουν παράπονα από τη διαμονή τους. Ωστόσο, σίγουρα όλοι οι ένοικοι περιμένουν τη στιγμή που θα δουν τα αγαπημένα τους αφεντικά. Σύντομα θα επιστρέψουν στο σπίτι τους. Κρίμα που αυτά τα ζώα είναι η εξαίρεση. Διότι η ζωή παραμένει σκυλίσια για αμέτρητα αδέσποτα ή κατοικίδια ασυνείδητων ιδιοκτητών, τα οποία καθημερινά ταλαιπωρούνται και πεθαίνουν από φόλες, ασιτία και, κυρίως, εξαιτίας της δικής μας αδιαφορίας.
Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino, τεύχος 514, σελ. 28-31, 22/08/2010.