Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης άσκησαν δριμεία κριτική σε στέλεχος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), για αντισημιτικές του δηλώσεις εν όψει της κυκλοφορίας βιβλίου, τη Δευτέρα, το οποίο είναι επικριτικό απέναντι στους Τούρκους και Άραβες μετανάστες.

«Όλοι οι Εβραίοι έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο, οι Βάσκοι έχουν κοινό ένα συγκεκριμένο γονίδιο που τους κάνει διαφορετικούς από τους άλλους», δήλωσε ο 65χρονος Τίλο Σαραζίν, στην εφημερίδα Welt am Sonntag με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του με χαρακτηριστικό τίτλο Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της.

Ο Σαραζίν αρνείται ότι ευνοεί τον ρατσισμό, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολλές φορές για τα επικριτικά του σχόλια για τους Τούρκους και τους άραβες που ζουν στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκ.Βέστερβελε και ο υπουργός Αμυνας Κ.-Τ. Γκούντενμπεργκ δήλωσαν ότι ο Σαραζίν ξεπέρασε κάθε όριο. Επίσης, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κάλεσε τον Σαραζίν να παραιτηθεί από το κόμμα και από την Bundesbank.

Τα σχόλιά του έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και τον πρόεδρο της Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, τον οποίο ορισμένοι προεικάζουν για διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον επόμενο χρόνο.

Η Bundesbank επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι πρόκειται για την προσωπική άποψη του Σαραζίν και δεν συνδέεται με το ρόλο του στην τράπεζα. Πάντως, η γερμανική κεντρική τράπεζα απαιτεί στοιχεία για «σοβαρό παράπτωμα» για να ζητήσει την αποπομπή του Σαραζίν.