Ενεργοποιήθηκε μετά από 400 χρόνια Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» κήρυξαν οι ινδονησιακές αρχές την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Σίναμπουνγκ, στη νήσο Σουμάτρα, το οποίο δεν ήταν ήταν ενεργό εδώ και 400 χρόνια, αλλά εμφανίζει «ορισμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα» από την περασμένη Παρασκευή. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή.

<b>Ενεργοποιήθηκε μετά από 400 χρόνια </b> Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου | tovima.gr

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στην Ινδονησία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σίναμπουνγκ, στη νήσο Σουμάτρα, το οποίο δεν ήταν ήταν ενεργό εδώ και 400 χρόνια.

Οι αρχές της χώρας κήρυξαν την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς από τον κρατήρα του Σίναμπουνγκ εκτοξεύτηκαν καπνός, στάχτη και συντρίμμια σε ύψος 1.500 μέτρων, και διέταξαν την άμεση απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή.

«Αρχικά νομίζαμε ότι η στάχτη και ο καπνός ήταν σύννεφα βροχής, αλλά, πλέον, ξέρουμε ότι σχηματίστηκαν από την πίεση που άσκησε το μάγμα», δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακές καταστροφές.

Η κατάσταση «είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη κι έτσι αυξήσαμε το επίπεδο συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, το κόκκινο», πρόσθεσε.

Το Σίναμπουνγκ, στη βόρεια Σουμάτρα, δεν ήταν ενεργό εδώ και 400 χρόνια, αλλά εμφανίζει «ορισμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα» από την περασμένη Παρασκευή. «Η ομάδα μας συντονίζεται με αξιωματούχος στην περιοχή για να παρακολουθεί την κατάσταση», είπε ο επικεφαλής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για ηφαιστειακές καταστροφές.

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι που ζουν γύρω από το ηφαίστειο απομακρύνθηκαν με κατεπείγουσες διαδικασίες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω από το λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συναντώνται τεκτονικές πλάκες, με αποτέλεσμα η ηφαιστειακή και η σεισμική δραστηριότητα να είναι εξαιρετικά έντονη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk