ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ με τους οποίους ξεκινάει η νέα αγωνιστική περίοδος δεν είναι οι καλύτεροι. Τα γήπεδα μυρίζουν μπαρούτι. Οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν πάρει την εξουσία στα χέρια τους δρώντας ανεξέλεγκτα και χωρίς λογική. Η άποψη ότι η οπαδική αντιπαράθεση θα χτυπήσει ταβάνι ενισχύεται
και από τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και την έκρηξη των προβλημάτων κυρίως μεταξύ των νέων. Τα επεισόδια σε βάρος του κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς, η επίθεση οπαδών της Παναχαϊκής σε οπαδούς του Παναιτωλικού,η υποδοχή που έτυχε η ομάδα του Ολυμπιακού κατά την επιστροφή της από το Τελ Αβίβ, τα υβριστικά συνθήματα οπαδών του Παναθηναϊκού κατά της διοίκησης στο φιλικό παιχνίδι
με την Τζένοα, η καταστροφή του γηπέδου της Ν. Σμύρνης από ανεγκέφαλους οπαδούς του Πανιωνίου οι οποίοι προτιμούσαν να αποκλεισθεί η ΑΕΚ από το Γιουρόπα Λιγκ παρά να αγωνισθεί στο γήπεδό τους, τα συλλαλητήρια των οπαδών του Ηρακλή και οι εικόνες Φαρ Ουέστ μεταξύ ελλήνων και σέρβων μπασκετμπολιστών που έκαναν τον γύρο του κόσμου προειδοποιούν για την επερχόμενη θύελλα.

Η αιτία της οπαδικής έκρηξης κρύβεται στην αναξιοπιστία που επί δεκαετίες βασιλεύει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και στην αδυναμία του κράτους να επιβάλει κανόνες δικαίου. Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ξεκίνησε προχθές χωρίς να έχει λυθεί καμία από τις παρακάτω 11 «μικρές» παρανομίες στη λειτουργία του συστήματος και με μοναδική αλλαγή την αύξηση των προστίμων σε περίπτωση επεισοδίων.

1 Η άδεια λειτουργίας των συνδέσμων: Η αθλητική νομοθεσία υποχρεώνει τους συνδέσμους οπαδών σε ετήσια αναγνώριση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) με παράλληλη κατάθεση μητρώου μελών, το οποίο ως προς την ηγετική ομάδα εκάστου συνδέσμου θα συνοδεύεται από αντίγραφο ποινικού μητρώου. Στην πράξη οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την ΕΕΑ, η οποία προ πολλού συμπεριφέρεται σαν να μην υφίσταται η συγκεκριμένη διάταξη.

2 Η διακίνηση εισιτηρίων: Οι σύνδεσμοι οπαδών δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν και να διακινούν εισιτήρια από τη μητρική ΠΑΕ. Ουδείς ελέγχει το πάρε- δώσε ΠΑΕ και συνδέσμων, οι οποίοι μέσω της διακίνησης των εισιτηρίων βγάζουν τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων, την αγορά των «πολεμοφοδίων» ενώ υπάρχει και το χαρτζιλίκι για τους ηγέτες των οπαδών.

3 Το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Πριν από τρία χρόνια, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης κατήργησε το ιδιώνυμο των αδικημάτων που διαπράττονται στους αθλητικούς χώρους, εξαγγέλλοντας την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποστηρίζοντας ότι θα ελέγξει τους ανεξέλεγκτους και θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος κάθεται πού και πώς συμπεριφέρεται. Ποσό άνω των 14 εκατ. ευρώ «σπαταλήθηκε» για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, χωρίς στην πράξη να εφαρμοσθεί ποτέ και σε κανένα γήπεδο.

4 Οι μετακινήσεις οπαδών: Ο αθλητικός νόμος απαγορεύει την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών και τη διάθεση σε αυτούς εισιτηρίων. Οποιος θέλει μπορεί να προσέρχεται ατομικά στο γήπεδο της αντιπάλου ομάδας, να αγοράζει εισιτήριο από τα εκδοτήρια και να κάθεται στην εξέδρα χωρίς διακριτικά. Η ύπαρξη ξεχωριστής ζώνης για τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας δεν επιτρέπεται. Από τις μισθώσεις πούλμαν και τη διακίνηση εισιτηρίων οι σύνδεσμοι έχουν μεγάλα έσοδα και αλίμονο σε εκείνον που θα προσπαθήσει να τους σταματήσει. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν με το έτσι θέλω πέρυσι στα Ιωάννινα και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, ενώ οι οπαδοί του Αρη και του Ολυμπιακού τα έσπασαν στην Καβάλα, και της ΑΕΚ στο Περιστέρι… 5 Η είσοδος των οργανωμένων στο γήπεδο: Ο νόμος επιτρέπει τον ατομικό έλεγχο και την απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο σε όποιον τον αρνηθεί. Επί της ουσίας οι οργανωμένοι κοροϊδεύουν την Αστυνομία που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και η Αστυνομία την κοινωνία ολόκληρη. Ως επί το πλείστον οι οργανωμένοι εισβάλλουν μαζικά στο γήπεδο με γεμάτες τις τσέπες καπνογόνα και ουδείς ασχολείται ακόμη και με το αν έχουν εισιτήριο.

6 Η κατάληψη των σκαλοπατιών: Στα γήπεδα όλου του κόσμου οι σκάλες χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια και τις ανάγκες των οπαδών και είναι διαθέσιμες προς χρήση ανά πάσα στιγμή. Στα ελληνικά γήπεδα, οι σκάλες καταλαμβάνονται από τους εκατοντάδες τσαμπατζήδες δημιουργώντας το αδιαχώρητο το οποίο δεν επιτρέπει στα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την τάξη των γηπέδων ούτε καν να προσεγγίσουν την «απαγορευμένη» ζώνη των οργανωμένων. Στην Αγγλία, η κατάληψη των σκαλοπατιών θα αποτελούσε λόγο αναβολής του αγώνα.

7 Τα απαγορευμένα καπνογόνα και οι φωτοβολίδες: Χωρίς καπνογόνα και φωτοβολίδες δεν ξεκινάει πλέον κανένα παιχνίδι. Είναι το σήμα κατατεθέν των φανατικών. Ενώ πριν από κάποια χρόνια ήταν η εξαίρεση, πέρυσι έγινε ο κανόνας. Στο ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός μοιράζονταν ελεύθερα σε σακούλες από οργανωμένους υπό την ανοχή των αρμοδίων. Τις περισσότερες φορές μεταφέρουν τα καπνογόνα στην εξέδρα οι οργανωμένοι οπαδοί που δηλώνονται ως σεκιούριτι από τις ΠΑΕ και οι οποίοι με την κονκάρδα στο στήθος και με την εξουσία που τους παραχωρήθηκε από τη Σούπερ Λίγκα, δρουν ανεξέλεγκτα και ανενόχλητοι από την Αστυνομία. Η UΕFΑ τα απαγορεύει διά ροπάλου στους αγώνες της. Η ΕΠΟ τιμωρεί τα καπνογόνα με πρόστιμο, αλλά ως εκεί. Πέρυσι από τα πρόστιμα (2,71 εκατ. ευρώ) που πλήρωσαν οι ομάδες, έβαλε στο ταμείο της 1,8 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και άσχημα.

8 Οι σχέσεις ΠΑΕ και οργανωμένων: Παρά τα όσα ακούγονται από παράγοντες ομάδων περί δήθεν 50-100 κακών οπαδών που προκαλούν επεισόδια και θα απομονωθούν, οι σχέσεις ΠΑΕ και οργανωμένων παραμένουν άριστες και ουκ ολίγες φορές καθοδηγούμενες. Στα δύσκολα, οι στρατοί των οργανωμένων είναι ο πολιορκητικός κριός και η εμπροσθοφυλακή που θα τρομοκρατήσει τον αντίπαλο και θα αναμετρηθεί με την κρατική εξουσία. Υπό την ανοχή των ΠΑΕ τα υβριστικά πανό των οπαδών αποτελούν δωρεάν διαφήμιση της αντιπαράθεσης, ομάδων, πόλεων, κοινωνιών.

9 Οι διακοσμητικές κάμερες ασφαλείας: Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ επί υφυπουργίας του κ. Ιωαννίδη προέβλεπε κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής της συμπεριφοράς των οπαδών σε όλα τα γήπεδα και δημιουργία δύο κέντρων διαχείρισης κρίσεων- το ένα στο ΟΑΚΑ και το άλλο στο Καυτανζόγλειο. Τίποτε δεν λειτούργησε. Οι κάμερες κατά έναν περίεργο τρόπο καταγράφουν πρόσωπα όποτε θέλουν, και ουδέποτε οδηγούν σε σύλληψη των υπευθύνων. Καμία κάμερα δεν κατέγραψε πέρυσι τον «πιστολέρο» που σημάδευε τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ Αλέξανδρο Τζόρβα στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», και σε κανένα σκληρό δίσκο δεν καταχωρίστηκαν τα πρόσωπα των υπευθύνων που μοίραζαν καπνογόνα στο ΟΑΚΑ, ένα εκ των οποίων προκάλεσε μάλιστα τον ακρωτηριασμό νεαρής κοπέλας η οποία εργαζόταν για την ασφάλεια του αγώνα Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός.

10 Η αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας: Πέρυσι έγιναν συνολικά 123 συλλήψεις εκ των οποίων το 31% αφορούσε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, χωρίς κάποιος γονιός να κληθεί στο αστυνομικό τμήμα για εξηγήσεις. Για κατοχή και χρήση φωτοβολίδων συνελήφθησαν 44 άτομα, για συμμετοχή σε επεισόδια 17, για επίθεση σε αστυνομικούς επίσης 17, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών 10 και για φθορά ξένης περιουσίας μόνον έξι. Ουδείς συνελήφθη για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί του Παναθηναϊκού στους αγώνες με τον Ατρόμητο και τον ΠΑΣ Γιάννινα, και κανένας υπεύθυνος δεν κάθησε στο εδώλιο για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην πόλη της Καβάλας οπαδοί του Ολυμπιακού και του Αρη. Οσο για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της ΑΕΚ οι οποίοι υπό το «άγρυπνο βλέμμα» της Αστυνομίας προπηλάκισαν τον προπονητή της ομάδας τους κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς στο φιλικό παιχνίδι με την Καλλιθέα, η Αστυνομία συνεχίζει την ταυτοποίησή τους…

11 Η φιλοξενία των αντιπάλων: Η Ελλάδα ίσως είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν σέβεται τον αντίπαλο. Παράγοντας φιλοξενούμενης ομάδας δεν τολμάει να παρακολουθήσει παιχνίδι από την εξέδρα των επισήμων. Η πολυετής καχυποψία έχει αφαιρέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας, με αποτέλεσμα η ήττα να αποτελεί το φιτίλι για το ξέσπασμα επωνύμων και ανωνύμων. Οι αρμόδιοι φορείς εκδίδουν προσκλήσεις για κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά ελάχιστοι τολμηροί τις χρησιμοποιούν και αυτοί για να δουν το παιχνίδι κλεισμένοι σε κάποια σουίτα ή δημοσιογραφικό καμαράκι.

Ακόμη ένα σχέδιο που έμεινε στα «θα…»
Πάνω από 14 εκατ. ευρώ κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο οι κάμερες ασφαλείας και το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 18 ποδοσφαιρικά γήπεδα και σε 4 κεντρικά γήπεδα μπάσκετ.

Τα 22 γήπεδα θα συνδέονταν on line με τα δύο εθνικά κέντρα ελέγχου τα οποία θα λειτουργούσαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και στο «Καυτανζόγλειο» της Θεσσαλονίκης.

Στα εθνικά κέντρα θα γινόταν η ποιοτική διαχείριση των πληροφοριών με ευθύνη του εκπροσώπου της Αστυνομίας και του υπευθύνου ασφαλείας της διοργανώτριας του πρωταθλήματος.

Οι κάμερες μέσω δορυφόρου θα έστελναν εικόνα στο τοπικό σύστημα του γηπέδου και στο κέντρο ελέγχου της Αστυνομίας, η οποία αυτόματα θα έδινε εντολή στα όργανά της να επέμβουν.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2008 στα γήπεδα του Εργοτέλη, του Ατρομήτου, του Πανιωνίου, του Λεβαδειακού, του Πανθρακικού, του ΠΑΣ Γιάννινα, της Καβάλας, και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.