ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα διαμάντια και η βαρβαρότητα

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- με τον οποίο θεωρητικά λήγει το καλοκαίρι στον τόπο μας- πρόσφερε στους κριτικά, έστω και στοιχειωδώς, σκεπτόμενους φιλάθλους δύο αποδεικτικά στοιχεία για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο υψηλού επιπέδου επαγγελματοποιημένος αθλητισμός. Μάλλον θα ήταν αφέλεια· για έναν πιο αυστηρό κριτή είναι υποκρισία ότι το αθλητικό πνεύμα εμπνέει και καθοδηγεί τον κερδοσκοπικό Αθλητισμό, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικότερο επιχειρηματικό χώρο. Ετσι είδαμε (με θαυμασμό…) να μην έχουν πια πέραση στον κόσμο των «σταρ» του στίβου οι ράβδοι χρυσού και τα διαμάντια που λάμπουν παντοτινά.

Τα διαμάντια και  η βαρβαρότητα | tovima.gr

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- με τον οποίο θεωρητικά λήγει το καλοκαίρι στον τόπο μας- πρόσφερε στους κριτικά, έστω και στοιχειωδώς, σκεπτόμενους φιλάθλους δύο αποδεικτικά στοιχεία για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο υψηλού επιπέδου επαγγελματοποιημένος αθλητισμός. Μάλλον θα ήταν αφέλεια· για έναν πιο αυστηρό κριτή είναι υποκρισία ότι το αθλητικό πνεύμα εμπνέει και καθοδηγεί τον κερδοσκοπικό Αθλητισμό, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικότερο επιχειρηματικό χώρο. Ετσι είδαμε (με θαυμασμό…) να μην έχουν πια πέραση στον κόσμο των «σταρ» του στίβου οι ράβδοι χρυσού και τα διαμάντια που λάμπουν παντοτινά. Στη ροή των μεγάλων διοργανώσεων (μίτινγκ) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (θυμάστε ότι πριν από κάποια χρόνια στον τίτλο της υπήρχε και το «Ερασιτεχνικός» που το απάλειψε ο «αείμνηστος» Πρίμο Νεμπιόλο όταν άρχισε η «μεγάλη επιχείρηση») έχουμε κατατοπισθεί, χάρη στην ευσυνειδησία των περιγραφέων και σχολιαστών- χρωματισμένη και από τόνους θαυμασμού- για το ποιοι αστέρες θα πάρουν διαμάντια και πόσα, ακριβώς, δολάρια, από το χοντρό μάτσο ως την ταπεινή αμοιβή για την ευγενή συμμετοχή τους.

***

ΚΑΘΕ μεγάλο θέαμα έχει το κόστος του. Ετσι ένα μέρος της δαπάνης αυτών των αστραφτερών συνάξεων καλύπτεται από το φιλοθέαμον κοινό. Πλήρης η επιβεβαίωση ότι το αρχαιότατο «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» μεταλλάχθηκε σε «πάντων ανθρώπων μέτρον χρήμα». Φυσικό είναι ότι τον δρόμο της κερδοφορίας εκτός από απόμαχους της πολιτικής- στους οποίους δεν πρέπει πολλά να οφείλει ο κόσμος- που εκφωνούν λόγους, αδρά αμειβόμενοι σε διεθνούς φήμης πανεπιστημιακά καθιδρύματα, ή συγγράφουν ευπώλητα βιβλία λόγω της λαιμαργίας του παγκόσμιου Κοινού, τον περπατάνε και οι αστέρες του επαγγελματικού αθλητισμού. ΚΑΤΑΛΗΞΗ κάθε ρεκόρ, κάθε νίκη ατομική ή ομαδική, κάθε άθλος- που όχι σπάνια η τοξικότητα του πρωταθλητισμού προσθέτει ένα «ι» στη λέξη- να έχει το αντίκρισμά του σε διαμάντια, δολάρια και ευρώ. Είναι απορίας άξιον αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της νιότης- κατ΄ έμπνευση του προέδρου της ΔΟΕ- θα επηρεάσουν την περαιτέρω εξέλιξη των νέων του κόσμου. Και τούτο θα φανεί, όχι σε βάθος χρόνου, από το πόσοι από τους υποδειγματικούς ερασιτέχνες και μη μολυσμένους της ιδιότυπης αυτής Ολυμπιάδας ΔΕΝ θα μεταπηδήσουν σύντομα στην απέναντι όχθη της χρηματικής ανταμοιβής. Γιατί, φυσικά, τη διαχωριστική γραμμή εύκολα την περνάς καθώς το ταλέντο υποκύπτει στη γοητεία του ταλάντου. (Σημ. αρχαία μονάδα βάρους και οικονομικής συναλλαγής. Αντιστοιχία, κατά μέσον όρο, με τριάντα κιλά χρυσού και αργύρου).

ΤΟ ΑΛΛΟ περιστατικό- αφορά και την Ελλάδα, ατυχώς- είναι η μετατροπή ενός γηπέδου μπάσκετ σε ρωμαϊκή αρένα με την πανάθλια εικόνα της σύγκρουσης μονομάχων που ανήκουν σε διαφορετικές «σχολές»κατά τη ρωμαϊκή ιστορία- και εθνικές μάλιστα σημερινές «ομάδες». Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για «μίνι ελληνοσερβική σύρραξη». Για τα αίτια και την αφορμή. Ωστόσο μόνο ειδικοί της εφαρμοσμένης ψυχοκοινωνιολογίας ίσως εξηγήσουν το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο που πρέπει να παραμείνει ως θλιβερή αλλά και διδακτική εμπειρία, όταν φήμη και χρήμα τα σαρώνει η έκρηξη της βαρβαρότητας. Οσο και αν επιχειρήθηκε η απονεύρωση του βασικού κινήτρου, της νίκης, και όσο και αν οι σχολιαστές επικαλέστηκαν τη φιλικότητα ενός αγώνα για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τους προπονητές, βασικό κίνητρο ήταν η νίκη. Αλλωστε ποιος αθλητής ξεκινά αποδεχόμενος προκαταβολικά την ήττα; Η ΤΡΙΒΗανάβει τα κούτσουρα. Αυτό φάνηκε από το πάθος για τη νίκη. Καμία ομάδα δεν είχε συμβιβασθεί ως το τέλος με την ιδέα της ήττας. Καθετί περί του αντιθέτου υπεκφυγή. Επικράτηση του «εμείς», δηλαδή ομάδων με διεθνή αναγνώριση, και του «εγώ» παικτών με φήμη και χοντρά «κασέ». Η απλούστευση ρίχνει στάχτη στα μάτια των αφελών. Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι πώς ο αυτοέλεγχος και η αυτοπειθαρχία μετατρέπονται σε κλωτσοπατινάδα που δεν σκαμπάζει από εθνόσημα και φιλίες λαών. Δηλαδή όταν η λογική ηττάται από το παράλογο. Ετσι ματαιοπονεί ο κ. Ιβκοβιτς αναζητώντας άλλοθι για ένα λαμπρό και συνεπώς με μεγαλύτερες ευθύνες αστέρα του ΝΒΑ. (Και οι «σοφοί» είναι άνθρωποι με τις αδυναμίες και τα προσωπικά τους).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk