Βιοσυνθετικός κερατοειδής χαρίζει όραση
Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να δημιουργήσει εμφυτεύματα κερατοειδούς χιτώνα από συνθετικό ανθρώπινο ιστό, εξέλιξη που δίνει ελπίδες αποκατάστασης της όρασης σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη στις πρώτες δοκιμές σε ασθενείς τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού υπήρξε σημαντική βελτίωση στην όρασή τους. Ο βιοσυνθετικός κερατοειδής αναπτύχθηκε από μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που καλλιεργήθηκε σε μαγιά και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για μεταμοσχεύσεις, αφού υπάρχει σοβαρή έλλειψη δωρητών κερατοειδούς. Επιπλέον η επιλογή του βιοσυνθετικού κερατοειδούς θα περιορίσει τον κίνδυνο λοιμώξεων αλλά και την ανάγκη χορήγησης των ιδιαίτερα ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για την αποφυγή απόρριψης του μοσχεύματος.

Θεαματικό το χάπι για το μελάνωμα

Με επιτυχία πέρασε και τη Φάση 2 των κλινικών δοκιμών ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του δέρματος. Ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Μemorial Sloan-Κettering στη Νέα Υόρκη πειραματίζονται εδώ και καιρό με την ουσία ΡLΧ4032 που αποκαθιστά τα δυσμενή αποτελέσματα μιας μετάλλαξης στο γονίδιο ΒRΑF, η οποία απαντάται σχεδόν στο 50% των περιστατικών με μελάνωμα, καθώς και στο 5% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. Στις ως τώρα δοκιμές το φάρμακο, που έχει τη μορφή χαπιού, οδήγησε σε ταχεία και εντυπωσιακή συρρίκνωση των μεταστατικών όγκων σε ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα. Στο 80% των ασθενών που έχουν πάρει μέρος στις δοκιμές υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση των όγκων. Εχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός της Φάσης 3, στην οποία θα συμμετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς και σε περίπτωση που και αυτή έχει ανάλογα αποτελέσματα θα αρχίσουν οι διεργασίες για να δοθεί έγκριση πώλησης του φαρμάκου.

Στο στόχαστρο τζετ λαγκ και αϋπνία

Ομάδα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων που πραγματοποιούσε έρευνες με διάφορα πειραματικά φάρμακα ανακάλυψε ότι ένα εξ αυτών επεμβαίνει δραστικά στον μηχανισμό του κιρκαδιανού ρυθμού (το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι») σε ποντίκια. Η ανακάλυψη κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή χαπιών που θα εξαφανίζουν τα συμπτώματα του τζετ λαγκ. Θα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν χάπια που θα βοηθούν άτομα που υποφέρουν από αϋπνία ή άτομα η εργασία των οποίων τα υποχρεώνει να δουλεύουν σε εναλλασσόμενα ωράρια και βάρδιες. Επίσης η ανακάλυψη είναι πιθανό να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων για ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τον κιρκαδιανό ρυθμό και τον μεταβολισμό, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία. Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη φαρμάκων και για ασθένειες όπως η μανιοκατάθλιψη.

Ηλιακό σύστημα «ξαδελφάκι» μας

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε επιστημονική ομάδα στο Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ΕSΟ) στη Χιλή. Σε απόσταση 127 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Υδρας εντοπίστηκε ένα ηλιακό σύστημα που αποτελείται από ένα μητρικό άστρο με μέγεθος ανάλογο με αυτό του Ηλίου γύρω από το οποίο κινούνται τουλάχιστον επτά πλανήτες. Το άστρο ονομάστηκε ΗD 10180 και το πλανητικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπισθεί από τους επιστήμονες ως σήμερα. Οι πέντε από τους πλανήτες που εντοπίστηκαν είναι ανάλογοι σε μέγεθος με τον Ποσειδώνα, αλλά ο ένας έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και είναι μάλιστα ο μικρότερος πλανήτης από τους περίπου 300 πλανήτες που έχουν εντοπισθεί ως τώρα έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Ετοιμος προς αναχώρηση ανιχνευτής αντιύλης

Τοποθετήθηκε την Τετάρτη στη Γενεύη σε ένα αεροσκάφος C-5 Galaxy της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας ένα τεράστιο όργανο διαστημικής παρατήρησης. Το Αλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (ΑΜS) είναι ένας ανιχνευτής αντιύλης που κατασκευάστηκε στο CΕRΝ και κόστισε 2 δισ.

δολάρια. Το προηγμένο και πανάκριβο όργανο μεταφέρεται στις ΗΠΑ για να εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2011 με την τελευταία αποστολή στην καριέρα των διαστημικών λεωφορείων. Ο ανιχνευτής, βάρους 8,5 τόνων, θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνει σε λειτουργία για 20 χρόνια. Τo ΑΜS είναι σχεδιασμένο να συλλέγει στοιχεία για την αντιύλη και τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το μαγνητικό φασματόμετρο θα τους βοηθήσει να βρουν απαντήσεις ακόμη και σε ζητήματα όπως το αν υπάρχει κάτι πέρα από τα όρια του δικού μας Σύμπαντος και τι μπορεί να είναι αυτό.

Μικρόβια «καταπίνουν» το πετρέλαιο

Στη φωτογραφία μέσα στον κύκλο εικονίζονται μικρόβια που έχουν προσεγγίσει και ετοιμάζονται να απορροφήσουν μια σταγόνα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Επιστημονική ομάδα που πραγματοποιεί έρευνες για να διαπιστώσει το εύρος της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεσθεί από την τεράστια διαρροή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ανακάλυψε αυτά τα μικρόβια. Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιων μικροβίων που ζουν στα βαθύτερα σημεία της θάλασσας και έχουν την ικανότητα να απορροφούν το πετρέλαιο. Μάλιστα κάνουν την απορρόφηση του πετρελαίου χωρίς να χρειάζεται κατά τη διαδικασία να αφαιρούν ταυτόχρονα από το νερό οξυγόνο που είναι πολύτιμο για τη ζωή στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα μικρόβια έχουν ήδη «καταπιεί» το υποθαλάσσιο στρώμα πετρελαίου που είχε δημιουργηθεί μετά τη διαρροή. Δυστυχώς, η δράση τους δεν επεκτείνεται και στην επιφάνεια της θάλασσας.