«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ μνημόνιο», με κονδύλια που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 75ης ΔΕΘ. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να εμφανιστεί στη
ΔΕΘ, στην πρώτη παρουσία του εκεί ως Πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας σειρά μέτρων και προγραμμάτων ελάφρυνσης των κοινωνικών ομάδων που έχουν κατά κόρον πληγεί και θα συνεχίσουν να πλήττονται από το μνημόνιο: ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, νέων πτυχιούχων, μικρομεσαίων και νέων επιχειρηματιών, ομάδων με περιορισμένη
πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις δομές της Υγείας και της πρόνοιας. Για τον στόχο αυτόν ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνεργάτες του στις αρχές του καλοκαιριού να «ξεσκονίσουν» όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού και να μελετήσουν όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που συνδέονται με την κοινωνική πολιτική.

Η κυβέρνηση βρέθηκε προσωρινά σε αδιέξοδο καθώς δεν είχε καμιά δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό. Η διέξοδος αναζητήθηκε- και βρέθηκε- στο ΕΣΠΑ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ποσά της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, αλλά με το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων να είναι κατανεμημένο στο χρονικό διάστημα 2011-2013. Τα κονδύλια αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς δεν πρόκειται για δανεικά αλλά για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ωστόσο προϋποθέτουν δύο βασικές παραμέτρους: την κατάρτιση των σχετικών προγραμμάτων και την έγκρισή τους από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

Αυτά τα ποσά είναι οι πολιτικές «αποσκευές» του κ. Παπανδρέου κατά τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στις 11 Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με ποσά της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξασφαλίσει από την αναδιάρθρωση της επιδοματικής πολιτικής. Τα κριτήρια διανομής των κονδυλίων θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες από τον Πρωθυπουργό σε συνεργασία με τους συνεργάτες του και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο, Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , καθώς και τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Η. Μόσιαλο, ο οποίος συντόνισε την όλη προσπάθεια κατάρτισης του νέου αυτού κοινωνικού μνημονίου.

Σανίδα σωτηρίας
Ο κ. Μόσιαλος επιμένει να περιγράφει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας που έγινε στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων ως «νέα αφήγηση» για το κοινωνικό προφίλ του ΠαΣοΚ. Στην κεντρική ιδέα αυτού του «αφηγήματος» βρίσκεται η αντίληψη ότι επείγει ο εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής με βάση εισοδηματικά κριτήρια και- κυρίωςη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν και μπορούν να διατεθούν για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, παρέχοντας το λεγόμενο «κοινωνικό αντιστάθμισμα» στα εξοντωτικά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία προσκομίστηκαν στον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ και βρίσκονται πλέον εις γνώσιν του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί πολιτικά τις δυνατότητες που του παρέχουν τα 3 δισ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων. Η επεξεργασία αυτής της «κοινωνικής πρότασης» θα συνεχιστεί και θα λάβει την τελική της μορφή στο διάστημα που μεσολαβεί ως την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να περιγράψει από το βήμα της ΔΕΘ τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν τα ποσά για τον «κοινωνικό ισοσκελισμό» των επιπτώσεων της ύφεσης και των περικοπών που αποφασίστηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ κέρδισε τις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου.

Ποιοι θα πάρουν τα χρήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνατότητες που υπάρχουν για την κατανομή των διαθέσιμων 3 δισ. ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται να έχουν δημοσιονομική επίπτωση, είναι οι εξής:

* Περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Ειδικότερα: για την κατάρτιση ανέργων, με υποχρεωτική και εγγυημένη απασχόληση σε κατασκευαστικά και τεχνικά έργα, στον τουρισμό, στα λεγόμενα «πράσινα επαγγέλματα», σε επιχορηγήσεις νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Από το ποσό αυτό, περίπου 180 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε διετές πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

* Αλλα 500 εκατ. ευρώ και πλέον είναι αξιοποιήσιμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διά βίου μάθησης και επιμόρφωσης εργαζομένων σε νέες τεχνολογίες.

* Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα ενσωμάτωσης και επανένταξης στην απασχόληση, μειονεκτούντων ατόμων (ανέργων σε μεγάλη ηλικία, απολυμένων από επιχειρήσεις τομέων που σβήνουν) καθώς και για προγράμματα καταπολέμησης διακρίσεων στην πρόσβαση και στην εξέλιξη στην αγορά εργασίας.

* Σχεδόν 360 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε προγράμματα για την αναμόρφωση του τομέα ψυχικής υγείας και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας.

* Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για «συστημικές παρεμβάσεις», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται, όπως είναι τα προγράμματα συμμετοχής στην εκπαίδευση, δράσεις για την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, καθώς και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης τόσο στην υποχρεωτική όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.