ΑΝΤΟΧΗ…
Εμφαση στην ανθεκτικότητα της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου έδωσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, την Παρασκευή.

***


Οπως σημείωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Α. Ταμβακάκης (σκίτσο), «σε ένα περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας, η οργανική κερδοφορία του ομίλου αυξήθηκε κατά 6%, απορροφώντας πλήρως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αποτιμητικές ζημιές και ιστορικά υψηλές προβλέψεις».

***


Σχετικά με την έκθεση της Εθνικής στον δανεισμό από την ΕΚΤ η διοίκηση της τράπεζας είπε ότι η καθαρή έκθεσή της στην ΕΚΤ ανέρχεται σε 21-22 δισ. ευρώ, ενώ έχει ακόμη αναξιοποίητες εγγυήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο μέτωπο των καταθέσεων ανέφερε ότι απώλεσε καταθέσεις ύψους 2,4 δισ.

ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο.

… ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΗ
Αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο επεσήμανε ότι οι τάσεις στις επισφάλειες είναι παρόμοιες με αυτές του δεύτερου τριμήνου, που ήταν αυξητικές, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Εθνικής στο θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων σημείωσε ότι «δεν βιαζόμαστε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση. Παραμένουμε στο περιθώριο, περιμένοντας τις εξελίξεις».

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ…
Με ποιο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και τις παραγωγικές τάξεις θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός;

Τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί ( Γ. Παπακωνσταντίνου , Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη και Δ. Ρέππας ) συσκέπτονται και αναζητούν το πολυπόθητο σλόγκαν που θα δώσει το έναυσμα για φθινοπωρινή ανάκαμψη της ψυχολογίας του μέσου Ελληνα.

***


Η πρώτη ιδέα που έπεσε ήταν να εξαγγελθούν ελαφρύνσεις στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Σκόνταψε όμως στη μέτρια επίδοση των εσόδων. Επίσης, η επικέντρωση στις αντιγραφειοκρατικές διευκολύνσεις και στην ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις προκάλεσε προβληματισμό, αφού βρισκόμαστε σε φάση ουσιαστικής άρνησης επενδύσεων από Ελληνες και ξένους.

… ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΑΣΗ
Κάποιος είπε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να εξαγγείλει παράταση στον χρόνο μείωσης του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, αλλά «τι θα πει η τρόικα σχετικά με αυτό;» ήταν ο αντίλογος. Οπότε εκείνη τη στιγμή υπεβλήθη η… μεγάλη ιδέα: «Γιατί να μην εξαγγείλει ο πρόεδρος την ισόβια απέλαση των μελών της τρόικας από την Ελλάδα;». Γρήγορα όμως το αστείο ξεχάστηκε και το brain storming… συνεχίζεται.

ΛΟΥΚΕΤΑ
Η πτώση της ζήτησης (και φυσικά του τζίρου) στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων επιφέρει μεγάλες και ίσως δυσάρεστες για πολλούς ανακατατάξεις. Οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων παύουν σιγά σιγά να δέχονται επιταγές από τα πρατήρια και ζητούν όλο και περισσότερο να πληρώνονται με μετρητά όταν παραδίδουν καύσιμα στους βενζινοπώλες.

***


Ως σήμερα οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών εμπορίας γίνονταν με επιταγές έως και 15 ημερών, ενώ οι πιστώσεις της ΕΚΟ έφταναν και τις 40 ημέρες.

Πλέον οι εταιρείες εμπορίας προσπαθούν να μαζέψουν τις πιστώσεις τους.

***


Τι θα ακολουθήσει σε περίπου τρειςέξι μήνες; Σύμφωνα με όσους παρακολουθούν την αγορά, έρχονται λουκέτα για περίπου 1.000 πρατήρια, κυρίως της επαρχίας.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
Σε περίπου δύο χρόνια θα αποδώσουν τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που εξαγγέλλει και υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας, όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη.

***


Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ.

Ασημακόπουλος, αφού έπλεξε το εγκώμιο της υπουργού, εξέφρασε την άποψη που έχουν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες: «Καλοί οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί, αλλά μπορείς να πεις σε κάποιον που καίγεται ότι τώρα μεν δεν μπορείς να τον σώσεις, αλλά μόλις προμηθευτείς ολοκαίνουργα αεροσκάφη δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτε;».

***


Σωστή παρατήρηση. Ασε που όπως έλεγε και ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ (καθηγητής, νομίζω, της κυρίας Κατσέλη) «ωραία τα μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά… μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί!».