Πυρηνική ενέργεια και οικονομικό συμφέρον. Υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας- για ειρηνικούς βεβαίως σκοπούς- δήλωσε η εικονιζόμενη Ανγκελα Μέρκελ προτάσσοντας το… οικονομικό συμφέρον της Γερμανίας. Η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για έναν και μόνο λόγο: για να τις φορολογήσει! «Πρωταρχικός στόχος μας είναι η μείωση Οργισμένη αντίδραση της Ιρλανδίας στην υποβάθμιση από τη Standard & Ρoor΄s. Μία θέση χαμηλότερα βρέθηκε εντός της εβδομάδας η οικονομία και πιο συγκεκριμένα η πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Η Standard & Ρoor΄s υποτίμησε την αξία των κρατικών τίτλων της Ιρλανδίας στην τέταρτη βαθμίδα (ΑΑ-)

σημειώνοντας στη συνοδευτική ανακοίνωση ότι στο προσεχές διάστημα η στήριξη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας «θα γίνεται όλο και πιο ακριβή». Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποτίμησης ο ιρλανδικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΝΤΜΑ) εξέδωσε απαντητική δήλωση σε τόνο ασυνήθιστα (αλλά όχι αδικαιολόγητα)

επιθετικό. Σε αυτή χαρακτηρίζει την εκτίμηση της S&Ρ «προϊόν τεχνάσματος» καθώς στηρίζεται «σε ένα ακραίο σενάριο σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών που υπολογίζονται σε 50 δισ.

ευρώ». Ο επικεφαλής του ΝΤΜΑ Τζον Κόριγκαν επικαλέστηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία λέγοντας ότι «οι μέθοδοι του διεθνούς οίκου δεν συνάδουν με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat και τις προβλέψεις του ΔΝΤ».

Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ισπανία.

Σημαντική αύξηση κατά 4,5% παρουσίασε ο τουρισμός στην Ισπανία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού οι αφίξεις από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 7 εκατ. τον περασμένο μήνα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο σε ετήσια βάση τα έσοδα από τον τουρισμό παρουσιάζουν οριακή κάμψη καθώς τα 30 εκατ. ξένων υπηκόων που έχουν επισκεφθεί τη χώρα από τον Ιανουάριο αντιστοιχούν σε μείωση κατά 0,4% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οριακή είναι και η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,2% (σε τριμηνιαία βάση).

Μειώνει το χρέος της η ΑΙG. Η διασωθείσα με χρήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ΑΙG επέστρεψε 4 δισ.

δολάρια στην κεντρική Τράπεζα Fed περιορίζοντας το καθαρό χρέος της (εκτός των τόκων ύψους 6 δισ. δολαρίων) στα 15 δισ. δολάρια. Ηταν η μεγαλύτερη δόση που κατέβαλε ο ασφαλιστικός κολοσσός από τον Σεπτέμβριο του 2008 προκειμένου να εξοφλήσει την οφειλή ύψους 180 δισ.

δολαρίων προς τις ομοσπονδιακές αρχές. Εκτός από το πακέτο της δανειακής ενίσχυσης η αμερικανική κυβέρνηση είχε διαθέσει 49 δισ. δολάρια για την εξαγορά μετοχών τής παρ΄ ολίγον χρεοκοπημένης εταιρείας.