Η μοναξιά του βιβλιοπώλη στην άγονη γραμμή. Περνώντας λίγες ημέρες διακοπών στην Αμοργό, στα Κατάπολα έπεσα πάνω σε ένα πολύ καλό βιβλιοπωλείο. Ενημερωμένο με τους τελευταίους τίτλους της σεζόν, παλιότερους καλούς τίτλους, ξένο Τύπο σε τέσσερις γλώσσες και ένα κομψό δισκοπωλείο με έμφαση στην καλή μουσική από πολλά είδη, αποτελεί την πιο ευχάριστη έκπληξη στο νησί. Το βιβλιοπωλείο του Τάσου Πέππα είναι το μοναδικό στα νησιά της άγονης γραμμής που λειτουργεί όλον τον χρόνο. «Πώς είναι τον χειμώνα;» ρωτάω. «Δύσκολα, αλλά όλο και κάποιον αναγνώστη κερδίζεις»… Μόνο του παράπονο, ορισμένοι μεγάλοι εκδότες δεν βοηθάνε, με παρακαταθήκες κτλ. Τον χειμώνα με κάτι άλλους έστησε μια κινηματογραφική λέσχη σε ένα εσωτερικό χωριό, το Βρούτσι. Βρήκε καθίσματα από παλιό κινηματογράφο, αίθουσα σε σχολείο που δεν δουλεύει και να τη η λέσχη. Τον άφησα μέσα σε αέρηδες που βαρούσαν το νησί σκεπτόμενος πόσοι άραγε έχουν αντοχή για κάτι τέτοιο.

Τι διάβασε ο Ομπάμα το καλοκαίρι. Αποδεικνύοντας ότι είναι ο τύπος του ελιτίστα απόφοιτου του Χάρβαρντ που ο-πωσ-δή-ποτε διαβάζει λογοτεχνία, εφέτος το καλοκαίρι, στις ολιγοήμερες διακοπές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διάβασε πριν από την επίσημη κυκλοφορία του (31 Αυγούστου) το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Φράνζεν «Ελευθερία».

Οπως με πληροφορεί ο σχολιαστής μου από τη Νέα Υόρκη, η κριτικός Μίτσικο Κακουτάνι που κάποτε ο Φράνζεν την είχε χαρακτηρίσει «το πιο ηλίθιο άτομο στη Νέα Υόρκη» για όσα του καταμαρτυρούσε, έγραψε ότι το νέο μυθιστόρημα του Φράνζεν είναι «το μεγάλο μυθιστόρημα της εποχής μας». Ο Σαμ Τανενχάουζ στους «Νew Υork Τimes» το χαρακτήρισε «καλύτερο και πιο βαθύ» από το προηγούμενό του, Διορθώσεις ( Ωκεανίδα ). Το «Τime» τού αφιέρωσε το εξώφυλλό του, και είναι ο δεύτερος εν ζωή συγγραφέας μετά τον Στίβεν Κινγκ, το 2000, που είχε αυτή την τιμή.

Δυσκολίες τού πρώην. Επεισοδιακή αναμένεται η πρεμιέρα (1η Σεπτεμβρίου 2010) της παρουσίασης του βιβλίου με τις αναμνήσεις του Τόνι Μπλερ Ενα ταξίδι (Ηutchinson). Βρετανοί συγγραφείς όπως οι Αl Κennedy, J. Βanks, J. Ρilger και άλλοι συνεπικουρούμενοι από τον συνασπισμό «Σταματήστε τον πόλεμο» ζήτησαν από τους Waterstone΄s που έχουν αναλάβει την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, να ματαιώσει την εκδήλωση για ένα βιβλίο «που λέει ψέματα για τον πόλεμο του Ιράκ» και που το 25% των Βρετανών θεωρεί τον συγγραφέα του «εγκληματία πολέμου». Ο Μπλερ ετοιμάζεται να δώσει με την ευκαιρία την πρώτη, μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, πολιτική του συνέντευξη στο ΒΒC.