«Εχεις να μου προτείνεις κανένα καλό βιβλίο;». Η ερώτηση είναι αθώα και γίνεται συχνά. Και όμως χρειάζεται προσοχή όταν προτείνουμε βιβλία σε φίλους και γνωστούς, υποστηρίζει ο αρθρογράφος Darragh ΜcΜanus στην εφημερίδα «Τhe Guardian». Οταν κάποιος που μας γνωρίζει καλά, μάς συνιστά με επιμονή ένα βιβλίο που τελικά δεν είναι κατάλληλο για μας, μας βάζει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε και πώς μας βλέπουν οι άλλοι, «ενσταλάζει το μικρόβιο της υπαρξιακής σύγχυσης ακόμη και στο πιο ισορροπημένο μυαλό».

www.guardian.co.uk

«Είναι απαραίτητο να κάνουμε πολλές προσωπικές ερωτήσεις προτού συστήσουμε ένα βιβλίο σε κάποιον» λέει ο Λόριν Στάιν, αρχισυντάκτης του θρυλικού λογοτεχνικού περιοδικού «Ρaris Review of Βooks». «Ενα βιβλίο μπορεί να μην ενθουσιάσει το ίδιο άτομο σε κάθε στιγμή της ζωής του. Δεν διαβάζουμε μόνο για ευχαρίστηση, αλλά και από ανάγκη. Επειδή νιώθουμε μοναξιά ή σύγχυση, επειδή θέλουμε να γελάσουμε ή χρειαζόμαστε κάποιου είδους προστασία ή απομόνωση, ή μπορεί πάλι να ψάχνουμε κάτι να μας ταρακουνήσει ή να αναζητούμε την αλήθεια. Αυτός που προτείνει ένα βιβλίο πρέπει όλα αυτά να τα λαμβάνει υπόψη».

www.salon.com

«Το λογοτεχνικό γούστο είναι απρόβλεπτο και εντελώς ιδιοσυγκρασιακό» συμφωνεί και η μπλόγκερ του «Guardian» Μolly Flatt, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συνιστούν βιβλία οι βιβλιοφιλικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το GoodReads.com. «Βιβλιοπροτάσεις που βασίζονται σε προηγούμενα αναγνώσματα, στη λογική τού “αφού σου άρεσε εκείνο τότε θα σου αρέσει και ετούτο” σπάνια έχουν επιτυχία».

www.guardian.co.uk