Προβληματισμός για τις πολλές απώλειες στις Ενοπλες Δυνάμεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επικρατεί στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση δύο μαχητικών F-16 Βlock 52+ προχθές το μεσημέρι νοτίως της Κρήτης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πιλότος, ενώ ένας ακόμη χαροπαλεύει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές δυσκολεύονταν χθες να εξηγήσουν γιατί συμβαίνουν αυτά τα τραγικά περιστατικά με τέτοια συχνότητα. Ορισμένα από τα ερωτήματα που κυκλοφορούν από χείλη σε χείλη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι: Πρόκειται για μειωμένο ηθικό; Μήπως υπάρχει πρόβλημα μειωμένης εκπαίδευσης; ΄Η η συνεχής προσπάθεια εξοικονόμησης κονδυλίων και περικοπής δαπανών έχει ως αποτέλεσμα «εκπτώσεις» σε θέματα ασφαλείας;

Κρίσιμη παρέμενε και χθες η κατάσταση της υγείας του χειριστή ενός εκ των δύο F-16 Βlock52+ τα οποία συγκρούστηκαν νοτίως της Κρήτης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πιλότος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υγεία του σμηναγού (Ι) Ι. Αναστασάκη βαίνει προς σταθεροποίηση έπειτα και από τρίτη εγχείρηση η οποία έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Συνολικά τρεις φορές έχει υποστεί ανακοπή ο βαριά τραυματισμένος σμηναγός, ο οποίος είχε εσωτερική αιμορραγία, ενώ υπέστη διάτρηση πνεύμονα και ρίξεις οργάνων. Και τρεις φορές επανήλθε στη ζωή. Την ίδια στιγμή, καλά στην υγεία του είναι άλλος διασωθείς πιλότος, ο ανθυποσμηναγός (Ι) Π.Βοντζάκης , ο οποίος έχει υποστεί κατάγματα και έχει μεταφερθεί, για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει στην Αρτα η κηδεία του πιλότου που έχασε τη ζωή του, του σμηναγού (Ι) Α. Μπαλατσούκα. Το «παρών» θα δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π.Μπεγλίτης. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
30 Ιουλίου Συντριβή στα Μέγαρα ελικοπτέρου «Απάτσι» της Αεροπορίας Στρατού. Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν.

19 Αυγούστου Κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) στον Σκαραμαγκά σκοτώθηκε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.

11 Αυγούστου «Βαριά» προσγείωση ελικοπτέρου «Αgusta Βell» της Πολεμικής Αεροπορίας.

13 Αυγούστου Θάνατος νεοσύλλεκτου στην Κόρινθο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και πνευμονικού οιδήματος.

16 Αυγούστου Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου «Χιούι», χωρίς τραυματίες.

22 Αυγούστου Θάνατος νεοσύλλεκτου στην Κόρινθο λόγω πνευμονικού οιδήματος.

25 Αυγούστου Αυτοκτονία στρατεύσιμου οπλίτη σε μονάδα του Κιλκίς.