Ερευνα για τη βλάβη στο κεντρικό σύστημα επικοινωνιών του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) την περασμένη Κυριακή, διέταξε χθες η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Μετά την ολοκλήρωση του αρχικού πορίσματος των εμπειρογνωμόνων, πρόθεση της υπηρεσίας είναι να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες προσώπων τα οποία ενεπλάκησαν στο συμβάν και να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Ν. Σηφουνάκης – κηρύσσοντας χθες την έναρξη των εργασιών της 59ης Συνδιάσκεψης Διοικητών Πολιτικής Αεροπορίας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας Ευρώπης (ΕCΑC)- αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της ΥΠΑ. «Ηδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο κατάρτισης της νομοθετικής πρωτοβουλίας που διαχωρίζει κατά τρόπο σαφή και ευδιάκριτο τα δύο επίπεδα λειτουργίας της, δηλαδή το ρυθμιστικό επίπεδο από εκείνο της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα συμβάλει στην αύξηση των επιδόσεων και στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής αεροπορίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων» τόνισε ο υφυπουργός.

Εξάλλου, χθες το υπουργείο Υποδομών παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών υπόθεση κατάθεσης πλαστών εγγυητικών επιστολών από αναδόχους αεροπορικών έργων. Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος διενήργησε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για τη δημιουργία νέου κτιρίου αεροσταθμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στον Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας. Κατά την εξέλιξη των έργων όμως κρίθηκε απαραίτητη η επέκταση της αρχικής σύμβασης και ζητήθηκαν από τους αναδόχους πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, οι οποίες αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστές.