Τα «ναι» και τα «ναι μεν αλλά…» του ανασχηματισμού

Παρά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένουν ότι στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Οπως επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, αυτές θα σχετίζονται σε πρώτη φάση με τη μετακίνηση υπουργών ή υφυπουργών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν όψει όμως αυτών, κορυφαίοι υπουργοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε απευθείας συζητήσεις ή μέσω τρίτων εισηγούνται στον κ.

Παρά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένουν ότι στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Οπως επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, αυτές θα σχετίζονται σε πρώτη φάση με τη μετακίνηση υπουργών ή υφυπουργών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν όψει όμως αυτών, κορυφαίοι υπουργοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε απευθείας συζητήσεις ή μέσω τρίτων εισηγούνται στον κ. Παπανδρέου τις απόψεις τους για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Γνωστό στους περισσότερους είναι ότι οι δύο πλέον ένθερμοι υποστηρικτές των αλλαγών στις δομές και στη λειτουργία της κυβέρνησης- ασχέτως των επιθυμιών τους για παραμονή ή όχι στις

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ Ο κ. Χ. Παμπούκης τονίζει ότι όποιες αλλαγές γίνουν τώρα θα αφορούν αντικαταστάσεις όσων θα είναι υποψήφιοι(-ες) στις αυτοδιοικητικές εκλογές

θέσεις τους- είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Αμφότεροι πιστεύουν, όπως μεταφέρουν συνομιλητές και συνεργάτες τους, ότι χρειάζεται αλλαγή στη δομή, στη λειτουργία και στην πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και πάντως εκτιμούν ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να αναμένεται από τον Πρωθυπουργό. «Δεν αναζητούμε υπερυπουργούς, αλλά λύσεις στα υπερπροβλήματα» τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο Μega.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης ήταν αυτός που στην ουσία από την πρώτη στιγμή που φούντωσε η φημολογία περιέγραψε την επίσημη κυβερνητική γραμμή η οποία επικράτησε και τις τελευταίες ημέρες: όποιες αλλαγές γίνουν τώρα θα σχετίζονται με αντικαταστάσεις προσώπων που θα είναι υποψήφιοι(-ες) στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος έχει πάντως αποφύγει τις τελευταίες ημέρες να τοποθετηθεί περί του ενδεχομένου ανασχηματισμού-αναδόμησης,

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν είναι υπέρμαχος ενός ανασχηματισμού τώρα, αν και αναμένει ότι θα προηγηθούν οι αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου

αν και ήταν ο πρώτος που δήλωσε προ μηνός ότι ο Πρωθυπουργός έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα και το προνόμιο να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δείχνει και έχει δηλώσει και δημοσίως ότι δεν είναι υπέρμαχος ενός ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή, αν και αναμένει ότι θα προηγηθούν οι αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπέρ τού να διατηρήσει ο Πρωθυπουργός όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες διαχείρισης των αποτελεσμάτων στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές, όποια κι αν είναι αυτά, έχει ταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας. Ο κ. Π. Ευθυμίου βρίσκεται σε αντίστοιχο μήκος κύματος και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των «υπουργοποιήσιμων», λόγω της θητείας του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk