Νέα πρόσωπα ως αποδέκτες εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα των λογαριασμών, που διενεργεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, και φαίνεται να συνδέονται ευθέως με μαύρο πολιτικό χρήμα. Συγχρόνως η ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα απέστειλε στη Βουλή κατάλογο με όλες τις χώρες που απάντησαν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Από τον κατάλογο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα «Το Βήμα» φαίνεται ότι εκκρεμούν απαντήσεις για λογαριασμούς στην Αυστρία και στην Κύπρο.

Στους λογαριασμούς εμφανίζεται ένα νέο πρόσωπο, ο κ. Παντελεήμων Καρακώστας , ο οποίος προχθές ομολόγησε ενώπιον της επιτροπής ότι δέχτηκε εκατομμύρια δραχμές σε λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα από το εξωτερικό, που σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας στην Ελβετία. Ο κ. Καρακώστας απασχόλησε για πρώτη φορά τα ανακριτικά γραφεία το 2008, όταν μετά το άνοιγμα του λογαριασμού της κυρίας Αντωνίας Μάρκου (στην τράπεζα UΒS της Ελβετίας, συμφερόντων του κ. Ηλία Γεωργίου ) εμφανίστηκε να υπάρχει έμβασμα 200.000 μάρκων στο όνομά του στις 2/11/1998, αλλά και άλλων 150.000 μάρκων στις 21/5/1998. Και τα δύο εμβάσματα είχαν αποσταλεί στην τράπεζα Credit Suisse της Ζυρίχης. Το πρώτο αποστέλλεται την ίδια ημέρα με το περίφημο πλέον έμβασμα των 200.000 μάρκων στον Α. Rocos, που αποδείχθηκε ότι ήταν ο πρώην υπουργός κ. Αν. Μαντέλης. Δημοσιεύουμε σήμερα χειρόγραφο σημείωμα του Ηλία Γεωργίου, που συντάχθηκε το 1998 και στο οποίο καταγράφεται η υποχρέωση για το συγκεκριμένο έμβασμα. «Το Βήμα» διαθέτει όλα τα έγγραφα, που αποδεικνύουν μια τρελή πορεία μαύρου χρήματος από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα και στον λογαριασμό του Καρακώστα. Ολα τα έγγραφα από την Τράπεζα Πειραιώς εστάλησαν στους ανακριτές κκ. Ι.Φιοράκη και Μαρία Νικολακέακαι αποδεικνύουν ότι βρέθηκαν 45 βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος με ποσά που αν προστεθούν για μια πενταετία 1992-1997 φτάνουν το ποσόν των 200 εκατομμυρίων δραχμών!

Στους ανακριτές έχει φτάσει και ανώνυμη επιστολή, που καταγγέλλει ότι ένας από τους κρίκους διακίνησης μαύρου χρήματος είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο. Κατά τον ανώνυμο

Δύο από τις βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος στο όνομα του Π. Καρακώστα

επιστολογράφο ο Καρακώστας έκανε αγορές συναλλάγματος και στην Τράπεζα Πειραιώς των Εξαρχείων, αλλά διακινούσε και «μαύρα» μετρητά σε σακούλες και φακέλους! Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής πολύωρης κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή το απόγευμα της Πέμπτης ομολόγησε ότι έπαιρνε εκατομμύρια για τρίτους και απέδωσε στον κ. Ηλία Γεωργίου τις καταβολές.

Χθες, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών απαγόρευσε την έξοδό του από τη χώρα. Οι εφέτες ανακριτές αναμένεται να τον καλέσουν προσεχώς να απολογηθεί για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Παράλληλα, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα διατάξει να διενεργηθεί έρευνα τόσο στο σπίτι και στο γραφείο του Π. Καρακώστα όσο και σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο από όπου, σύμφωνα με όσα ο ίδιος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή, διεκπεραίωνε επαγγελματικές υποχρεώσεις του που έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση της Siemens.

Από τον κατάλογο για τις δικαστικές συνδρομές (συντάχθηκε από τον κ. Φιοράκη), που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» φαίνεται ότι η Αυστρία δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της χώρας μας, ενώ το Βέλγιο έστειλε στοιχεία με λογαριασμούς του κ. Χρ. Καραβέλα το καλοκαίρι, που μεταφράζονται με αργούς ρυθμούς από το υπουργείο Εξωτερικών. Εντύπωση προκαλεί η Κύπρος, που δεν έχει απαντήσει σε αίτημα από τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2008! Αιτήματα των δικαστών εκκρεμούν και από τον Μάιο του 2009 στην Ουρουγουάη, όταν ο κ. Καραβέλας μοίραζε μαύρο χρήμα σε άγνωστες κατευθύνσεις.