Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας περαίωσης εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών άφησε διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας προς «Το Βήμα» και προσέθεσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την τόνωση των εσόδων το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων. Το ίδιο στέλεχος τόνισε για το πολυσυζητημένο θέμα των μετατάξεων του ΦΠΑ από τον χαμηλό στον ανώτατο συντελεστή ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά προτάσεων και εισηγήσεων με γνώμονα τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία. «Δεν μπορούμε να στύψουμε άλλο το λεμόνι» ανέφερε χθες χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο μαζικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή 23%. Το επικρατέστερο σενάριο είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» να γίνουν πολύ επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το 11% στο 23% και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 30% των προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης που βρίσκονται σήμερα στο 11% και αναφέρεται στο μνημόνιο. Ακόμη εξετάζεται το σενάριο ενός χαμηλότερου του 23% συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όποιο μέτρο και αν αποφασιστεί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οριακές αντοχές της πραγματικής οικονομίας και φυσικά των νοικοκυριών που καλούνται κάθε φορά να πληρώσουν το «μάρμαρο» των νέων μέτρων. Από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι η πορεία των εσόδων δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην είσπραξη των προστίμων που επιβάλλει το ΣΔΟΕ καθώς μέσω της νομικής οδού επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα με νομικές διαδικασίες μεταφέρουν την πληρωμή τους για ύστερα από 2-3 χρόνια.

Ωστόσο, εκεί που βασίζει το υπουργείο Οικονομικών τις ελπίδες του είναι στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται βάσει του οποίου οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί θα γίνουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί. Ακόμη εκτιμάται ότι με τις αλλαγές προσώπων που θα γίνουν στις εφορίες θα αλλάξει η εικόνα των φορολογικών εσόδων.

Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, μιλώντας στον Vima FΜ 99,5 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για την επίτευξη του στόχου των εσόδων σημαντικό ρόλο θα έχουν και τα δικαστήρια τα οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης θα εκδικάζουν πολύ πιο σύντομα τις λεγόμενες φορολογικές υποθέσεις, που δεν είναι άλλες από προσφυγές πολιτών για πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εισπράξουμε όταν το δικαστήριο δίνει αναστολή προστίμου μέχρι τελικής εκδικάσεως η οποία θέλει δύο ή τρία χρόνια για να γίνει».