Η ανάπτυξη… ψάχνει να βρει τον δρόμο της

Εξαιρετικά χαμηλή παραμένει η απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η οποία δεν ξεπερνά το 9%, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτονται συνεχώς θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι άλλοι άξονες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως η απελευθέρωση των αγορών, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οσον αφορά την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ούτε λόγος δεν γίνεται.

Εξαιρετικά χαμηλή παραμένει η απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η οποία δεν ξεπερνά το 9%, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτονται συνεχώς θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι άλλοι άξονες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως η απελευθέρωση των αγορών, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Οσον αφορά την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ούτε λόγος δεν γίνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν έχουν αλλάξει, την ίδια ώρα που όλοι συμφωνούν ότι προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην αναγκαιότητα προώθησης αναπτυξιακών ενεργειών και δράσεων και στις μακρές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί αναφέρονται οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού, του βιοτεχνικού και του εμπορικού κόσμου. Υποστηρίζουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να μη γνώριζε το μέγεθος και την έκταση του δημοσιονομικού προβλήματος αλλά γνώριζε πολύ καλά όλες τις παραμέτρους που συγκλίνουν στην ανάπτυξη και στα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοσθεί ήδη από 1ης Ιανουαρίου 2010. Εχουν δίκιο ή άδικο οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες; Η απάντηση είναι ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους». Τα σχετικά στοιχεία για το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο, την αδειοδότηση επιχειρήσεων κ.λπ. έχουν ως εξής: Το ΠΔΕ 2010 προέβλεπε αρχικά δαπάνες συνολικού ύψους 10.300 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής δαπανών, αποφασίστηκε να μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ και να περιορισθεί στα 9.800 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε όμως και δεύτερη ισόποση περικοπή με αποτέλεσμα το ΠΔΕ 2010 να μειωθεί στα 9.300 εκατ. ευρώ και δυστυχώς προβλέπεται ότι θα υποστεί και νέα περικοπή δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίζει τις δαπάνες όσο δεν αυξάνονται τα έσοδα. Ετσι, οι δαπάνες του ΠΔΕ θα βρεθούν σε επίπεδα του έτους 2007 ενώ θα έπρεπε να ήταν υψηλότερες ακόμη και από τους αρχικούς σχεδιασμούς (10.300

εκατ. ευρώ).

Το ΕΣΠΑ 2007-2013 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 23.400 εκατ. ευρώ και η απορ ρόφησή του δεν ξεπερνά το 8%9%. Μεγάλα κενά διαπιστώνονται στις απορροφήσεις του Κοινωνικού Ταμείου, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι και να έχει υποβληθεί και αίτημα για αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το ΕΣΠΑ 2007-2013 με απορρόφηση περίπου 4%, αλλά έκτοτε, αφού άλλαξε κατευθύνσεις, δημιούργησε προσδοκίες και τελικά «πνίγηκε στη γραφειοκρατία» των υπηρεσιών και δεν βγάζει άκρη. Πρόσφατα, προστέθηκε και άλλη αρνητική εξέλιξη. Ο αρμόδιος υφυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης… Πάντως, η τρόικα επισήμανε την αναγκαιότητα επίσπευσης της εφαρμογής του ΕΣΠΑ, μη κατανοώντας τους λόγους των καθυστερήσεων στην απορρόφηση πόρων.

Ο αναπτυξιακός νόμος δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Και στην περίπτωση αυτή ήταν γνωστό ποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Σχετικά υπομνήματα είχαν υποβληθεί από πέρυσι και ο διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές του 2009 και συνεχίστηκε και μετά. Υπενθυμίζεται ότι όταν μια κυβέρνηση εξαγγέλλει αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου συμβαίνουν τα εξής: Πρώτον, οι επιχειρηματίες αναμένουν την ψήφιση του νόμου προσδοκώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και συνεπώς καθυστερούν την υποβολή προτάσεων (επενδυτικών σχεδίων). Δεύτερον, οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να υποβάλουν νέες προτάσεις προτού ψηφισθεί ο νέος αναπτυξιακός και τρίτον καθυστερούν οι εγκρίσεις των ήδη υποβληθεισών προτάσεων. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Η απλούστευση αδειοδότησης για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον δέκα φορές. Και στην περίπτωση αυτή είναι γνωστό τι πρέπει να γίνει για να διευκολυνθεί η ίδρυση επιχειρήσεων, μέσω απλουστεύσεων και μείωσης του κόστους έναρξης λειτουργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί επιτυχώς οι βόρειοι γείτονές μας, κερδίζοντας πόντους στην ανταγωνιστικότητα.

Καθυστερήσεις επίσης σημειώνονται και στις ΣΔΙΤ αλλά και σε όλες τις παραμέτρους που ενισχύουν την ανάπτυξη, όπως είναι η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, για να μην αναφερθούμε στην απελευθέρωση της ενέργειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk