Διεθνές ενδιαφέρον για ελληνική γεωθερμία

Η ιταλική ΕΝΕL, η καναδική Run Ρower- Ρolaris και η ισπανική Gespo-Μartimer έχουν καταθέσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για αξιοποίηση της ελληνικής γεωθερμίας και για την έναρξη των ερευνών. Τα γεωθερμικά πεδία που ενδιαφέρουν τους ξένους εντοπίζονται στο Δέλτα του Εβρου, στο Δέλτα του Νέστου, στη Σαμοθράκη και στη Νότια Χίο. Το σχέδιο διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμίσθωση γεωθερμικών πεδίων έδωσε ήδη σε δημόσια διαβούλευση ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτης.

Η ιταλική ΕΝΕL, η καναδική Run Ρower- Ρolaris και η ισπανική Gespo-Μartimer έχουν καταθέσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για αξιοποίηση της ελληνικής γεωθερμίας και για την έναρξη των ερευνών.

Τα γεωθερμικά πεδία που ενδιαφέρουν τους ξένους εντοπίζονται στο Δέλτα του Εβρου, στο Δέλτα του Νέστου, στη Σαμοθράκη και στη Νότια Χίο. Το σχέδιο διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμίσθωση γεωθερμικών πεδίων έδωσε ήδη σε δημόσια διαβούλευση ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτης.

Η έρευνα των περιοχών θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερευνητικές εργασίες που θα ολοκληρωθούν με γεωτρήσεις σε βάθος 2.000 μέτρων. Οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις μόνιμες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, υπολογίζονται σε περίπου τρία άτομα για κάθε ένα εγκατεστημένο ΜW, ενώ για τον λιγνίτη είναι μία θέση ανά ΜW.

Σε κάθε περιοχή όπου θα εγκατασταθεί γεωθερμικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου για τις ΑΠΕ, για την καταβολή ανταποδοτικού τέλους στις τοπικές κοινωνίες.

Οι τέσσερις περιοχές με ενδιαφέρον είναι:

1. Το Δέλτα του ποταμού Νέστου το οποίο καλύπτεται από τριτογενή ιζήματα πάχους μέχρι 800 μέτρων και στη συνέχεια αναπτύσσεται το υπόβαθρο, που αποτελεί το μεταμορφωμένο σύστημα της μάζας της Ροδόπης. Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας.

Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 ΜW εγκατεστημένης ισχύος. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες θερμικές χρήσεις, όπως θέρμανση οικιών, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, δηλαδή στην περίπτωση αυτή προβλέπεται Συνδυασμένη Παραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού.

2. Το Δέλτα του Εβρου όπου αναπτύσσεται γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας με δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής 10 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος.

3. Η Σαμοθράκη: ολόκληρο το νησί προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης πεδίων υψηλής θερμοκρασίας με δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής που μπορεί να φθάσει τα 10 ΜW.

4. Νότια Χίος: η περιοχή αφορά το κεντρικό και νότιο μέρος του νησιού. Με τις έρευνες του ΙΓΜΕ, εντοπίστηκαν δύο γεωθερμικά πεδία χαμηλής θερμοκρασίας με ηλεκτροπαραγωγή 10 ΜW.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk