Τη διεθνή κατακραυγή προκαλεί το ταξίδι στην Κένυα του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρόεδρου του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, το οποίο επισκίασε ως ένα βαθμό την επικύρωση του νέου και πολύ σημαντικού όπως κρίνουν αναλυτές Συντάγματος της χώρας.
Ο Μπασίρ καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην επαρχία Νταρφούρ.
Παραταύτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας δήλωσε ότι η παρουσία του καταζητούμενου Σουδανού προέδρου δεν θα επηρεάσει τις μελλοντικέ δεσμεύσεις της χώρας έναντι του ΔΠΔ, χωρίς να διευκρινίσει τη θέση του. Σημειώνεται ότι η Κένυα έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση για παράδοση καταζητούμενων στο ΔΠΔ, που δεν έχει δικές του αστυνομικές δυνάμεις.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε επισκεφτεί το Τσαντ, επίσης χώρα μέλος του ΔΠΔ, όπου έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τη κυβέρνηση της χώρας. Ο Μπασίρ έχει μάλιστα την κάλυψη της Αφρικανικής Ένωσης που ζήτησε από τα μέλη της (μεταξύ τους φυσικά και την Κένυα) να μην τον συλλάβουν.
Εντωμεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον ζήτησε από την Κένυα «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» και να συλλάβει τον πρόεδρο του Σουδάν. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ακόμη ότι «όλες οι χώρες μέλη του ΟΗΕ πρέπει να σέβονται την εφαρμογή των αποφάσεων που υιοθετούνται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η οργάνωση Human Rights Watch ζήτησε και αυτή είτε να συλληφθεί ο Μπασίρ είτε να του απαγορευτεί η είσοδος από τη χώρα.
Σημαντικό βήμα ενότητας το Σύνταγμα
Η δραστηριότητα γύρω από την επίσκεψη του Μπασίρ επισκίασε την υπογραφή του φιλόδοξου και ενωτικού νέου Συντάγματος της Κένυας.
Σε επίσημη, δημόσια τελετή τη Παρασκευή μπροστά σε πλήθος κόσμου, ο πρόεδρος της Κένυας Μουάι Κιμπάκι προσυπέγραψε το νέο Σύνταγμα το οποίο οι πολίτες ενέκριναν πριν από τρεις εβδομάδες σε δημοψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία.
Ο νέος πολιτειακός χάρτης της Κένυας επιχειρεί να εισάγει θεσμούς ελέγχου της εξουσίας κατά τα αμερικανικά πρότυπα η πλήρη υιοθέτηση των διατάξεων του Συντάγματος θα χρειαστεί περί τα πέντε χρόνια.
Είναι μάλιστα προϊόν της συμφωνίας του 2008 ανάμεσα στον πρόεδρο Κιμπάκι και τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα μετά τις εξαιρετικά βίαιες μετεκλογικές ταραχές που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.