Κόλαφος για τις αρχές της Ρουάντα είναι το σχέδιο πορίσματος των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εις βάρος χιλιάδων μελών της φυλής Χούτου, από άνδρες του ελεγχόμενου από τους Τούτσι στρατού και τους Κογκολέζους αντάρτες συνεργάτες τους. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για γενοκτονία, γεγονός που έχει εξοργίσει την κυβέρνηση της Ρουάντα.

Στο σχέδιο του πορίσματος, που αφορά στις αιματηρές συγκρούσεις της δεκαετίας 1993-2003, επισημαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της φυλής Χούτου -μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- δολοφονήθηκαν από μέλη του στρατού της Ρουάντα και τους αντάρτες της οργάνωσης AFDL (Alliance of Democratic Forces for the Liberation of Congo).

Ειδικότερα, έχουν συμπεριληφθεί εμπεριστατωμένες αναφορές εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων για συστηματικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Όπως επισημαίνεται, πολλά φυλάκια ελέγχου λειτουργούσαν προκειμένου να εντοπίζονται μέλη της φυλής Χούτου και να δολοφονούνται.

Στο σχέδιο του πορίσματος καταγράφονται, επίσης, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, απ’ όσες χώρες ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις, που χαρακτηρίστηκαν «αφρικανικός παγκόσμιος πόλεμος».

Το επίσημο πόρισμα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η πληροφορία ότι ο ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία» έχει εξοργίσει τις αρχές της Ρουάντα. Σύμφωνα με τη «Le Monde», η κυβέρνηση της χώρας απειλεί αποσύρει τα στρατεύματά της από ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ εάν δημοσιοποιηθεί επίσημο πόρισμα που θα αναφέρει τον όρο «γενοκτονία».

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τα παραπάνω στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντάς τα «σκουπίδια».

Στο στόχαστρο του στρατού της Ρουάντα είχαν μπει οι πρόσφυγες της φυλής Χούτου, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα (1994).

Όπως, όμως, υπογραμμίζεται στο σχέδιο του πορίσματος, το γεγονός ότι υπήρξαν επιθέσεις εναντίον μελών της φυλής Χούτου που δεν ήταν πρόσφυγες δείχνει να επιβεβαιώνει ότι στο στόχαστρο είχαν μπει όλα τα μέλη της φυλής.