Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές στα μισθωτήρια συμβόλαια

Αν και εσείς αναζητείτε φοιτητική κατοικία, η σωστή ενημέρωση μπορεί να σας προστατεύσει από λανθασμένες επιλογές. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παρακάτω ζητήματα: 4 Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «αν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια ως τη λήξη».

Τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές στα μισθωτήρια συμβόλαια | tovima.gr

Αν και εσείς αναζητείτε φοιτητική κατοικία, η σωστή ενημέρωση μπορεί να σας προστατεύσει από λανθασμένες επιλογές. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παρακάτω ζητήματα:

4 Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές, π.χ. «αν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια ως τη λήξη». Τέτοιους όρους τούς διαγράφουμε.

4 Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για επιπλέον τρία χρόνια, ακόμη και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Αν έχετε συμφωνήσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η μίσθωση λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν μετά παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται. Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

Ο νόμος επιτρέπει να καταβληθεί εγγύηση μέχρι του ποσού που ισούται με το άθροισμα δύο μηνιαίων ενοικίων.

Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί σε ανάλογη κατάσταση κατά τη μίσθωση.

Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός πραγματοποίησε στο ακίνητο.

Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται κατά το διάστημα της συμφωνημένης χρήσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk