Υπάρχει τελικά και ένα τμήμα της ελληνικής οικονομίας που αντέχει στην κρίση- προς μεγάλη όμως δυσαρέσκεια χιλιάδων γονέων που είναι αναγκασμένοι να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους σε ξένη πόλη. Ο λόγος για την ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων, τομέας ο οποίος εν μέσω κρίσης διατηρεί σταθερές τις (ιδιαιτέρως τσουχτερές) τιμές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σημειώσει ως και μικρή αύξηση. «Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ στα διαμερίσματα με δύο και περισσότερα δωμάτια οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περίπου 20%, στα λεγόμενα “φοιτητικά σπίτια”, δηλαδή στις γκαρσονιέρες και στα δυάρια, έχουν παραμείνει σταθερές. Ο λόγος είναι ότι η ζήτηση παραμένει μεγάλη και επικεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ.

Μπάμπης Ζεπίδης , αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών ΑθήναςΑττικής. «Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν κάποιος καταλήγει να πληρώνει 400 ευρώ ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα, κρίνω ότι συμφέρει περισσότερο να προβεί στην αγορά του ακινήτου, γεγονός που κοστίζει περίπου το ίδιο και αποτελεί επένδυση για το μέλλον» προσθέτει.

Ενας από τους βασικούς λόγους που εκτινάσσει στα ύψη τα ενοίκια των μικρών σπιτιών είναι, κατά τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων, η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων απέναντι σε πιθανή συγκατοίκηση. «Πράγματι, ενέχει ρίσκο διότι μπορεί η σχέση με τον/τη συγκάτοικο να μην εξελιχθεί καλά. Ωστόσοτο οικονομικό όφελος είναι τεράστιο, διότι μοιράζεσαι όχι μόνο το ενοίκιο αλλά και τα λειτουργικά έξοδα» αναφέρουν η Στέλλα Μαχαίρα και η Ελεάνα Ιωαννίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η πρώτη και του Τμήματος Γεωπόνων η δεύτερη. Τα δύο κορίτσια κατάγονται από τη Βέροια και πέρυσι διέμεναν- η καθεμία μόνη τηςσε γκαρσονιέρα. Παρ΄ ότι ήλπιζαν ότι εφέτος η κρίση θα κατέβαζε την τιμή στα ενοίκια, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι αυτά παρέμειναν σταθερά και στη συμπρωτεύουσα. Ετσι, τώρα, βρέθηκαν να αναζητούν και οι δύο συγκάτοικο και αναλογίζονται το ενδεχόμενο να… μοιραστούν το ίδιο σπίτι.

Παράλληλα είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές ανάμεσα σε πολλά σημεία της ίδιας πόλης διαφέρουν σημαντικά, με τις τιμές να εκτινάσσονται στη «γειτονιά» της Πανεπιστημιούπολης. «Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί γονείς καθησυχάζουν στην ιδέα ότι το σπίτι του παιδιού τους είναι “στην πόρτα” του πανεπιστημίου. Ωστόσοδεν αξίζει να πληρώνεις ένα δωμάτιο… χρυσάφι τη στιγμή που μπορείς να βρεις μεγαλύτερο διαμέρισμα σε καλή τιμή, αρκεί να είναι λίγο πιο μακριά» τονίζει στο «Βήμα» η

Μαρία Κουτελιδάκη από το Ηράκλειο, η οποία πέρασε στη Νομική Αθηνών. Η ίδια διάλεξε ένα σπίτι στο Περιστέρι και δηλώνει ότι δεν την πειράζει να χρησιμοποιεί το μετρό καθημερινά για να παρακολουθεί τα μαθήματα. «Αλλωστε οι μετακινήσεις στην Αθήνα είναι πολύ εύκολες» συμπληρώνει.

Αύξηση σε μικρότερες πόλεις
Δυσάρεστη έκπληξη θα περιμένει τους γονείς των τελειοφοίτων που πέρασαν σε σχολές της Κομοτηνής καθώς τα ενοίκια εφέτος όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν! «Η αύξηση αναμένεται να αγγίξει το 10% και η αιτία αυτής είναι διπλή. Αφενός μεν η ίδρυση δύο νέων τμημάτων στην Κομοτηνή ενίσχυσε τον αριθμό των φοιτητών και συνεπώς τη ζήτηση διαμερισμάτων. Αφετέρουδε η κρίση στην οικοδομή έχει προκαλέσει εξ ολοκλήρου διακοπή στις κατασκευές νέων ακινήτων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ήδη υπαρχόντων να διαθέτουν το πλεονέκτημα να ανεβάζουν τις τιμές» εξηγεί ο κ. Βασίλης Αργυρόπουλος , πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θράκης και εκπρόσωπος του Νομού Ροδόπης στην Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος.

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι τιμές και στα Γιάννινα, ωστόσο ορισμένοι… λιλιπούτειοι διαπραγματευτές έχουν βρει τον τρόπο να «ρίχνουν νερό στο κρασί τους» προκειμένου να πετύχουν συμφέρουσα τιμή για το σπίτι της αρεσκείας τους. «Πιστεύω ότι αρκετοί γονείς επειδή έχουν άγχος να “εγκαταστήσουν” το παιδί τους προβαίνουν σε βεβιασμένες αποφάσεις. Αντιθέτως, πρέπει να αναλογιζόμαστε όλα τα ενδεχόμενα και να κάνουμε υποχωρήσεις. Το σπίτι που διάλεξα, για παράδειγμα, είναι κεντρικό και ευρύχωρο, ωστόσο είναι παλιό. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα!» σχολιάζει η Σόνια Κανελλοπούλου από την Αθήνα, η οποία πέρασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εναλλακτική η φοιτητική εστία
Υπό τις παρούσες συνθήκες ένα δωμάτιο στις Φοιτητικές και Σπουδαστικές Εστίες που λειτουργούν στα κατά τόπους πανεπιστήμια αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες. «Κατά την τελευταία δεκαετία η φοιτητική εστία είχε δυσφημιστεί ως θεσμός και οι αιτήσεις είχαν σημειώσει μείωση. Ωστόσο, εφέτος, αναμένουμε η αύξηση να είναι ταχεία και αναρωτιόμαστε αν θα καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών» αναφέρει ο κ. Χρήστος Τρικαλινός, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και πρόεδρος της Εφορείας Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Οι φοιτητικές εστίες παρέχουν στέγαση και σίτιση σε περισσότερους από 8.000 φοιτητές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο πολλές εστίες είναι σχεδιασμένες με βάση τα σύγχρονα πρότυπα και τις καινούργιες υποδομές» τονίζει ο κ. Φίλιππος Λέντζας , πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το οποίο διαχειρίζεται τη συντριπτική πλειονότητα των φοιτητικών εστιών της χώρας μας (17 φοιτητικές και επτά σπουδαστικές εστίες). «Στόχος είναι η εξέλιξη του τωρινού μοντέλου να τείνει προς την ανάπτυξη “πράσινων” φοιτητικών εστιών, μη ενεργοβόρων, οι οποίες θα αποτελέσουν πυρήνα πολιτισμού και Παιδείας» καταλήγει.