Πρώτη φορά το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας ορίζεται στο 18ο αντί για το 21ο έτος που ίσχυε ως σήμερα. Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο εγκύκλιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που υπεγράφησαν χθες από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση (φωτογραφία). Μια άλλη καινοτομία είναι ότι θα σημειωθεί πρώτη φορά πλήρης αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας σε όσους δημάρχους εκλεγούν σε δήμους άνω των 25.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 απόγευμα. Σε περίπτωση κατά την οποία η ψηφοφορία σε οποιοδήποτε τμήμα δεν διεξαχθεί κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή θα διενεργηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, οι γεννηθέντες ως τις 31.12.1992. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επαναφέρεται το 50% +1 ψήφος επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ως κατώτατο εκλογικό ποσοστό εκλογής. Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση είναι η τελευταία στην οποία όσοι δήμαρχοι εκλεγούν θα ασκήσουν τετραετή θητεία, αφού από την επόμενη αναμέτρηση η διάρκεια της θητείας τους εξισώνεται χρονικά με εκείνη του περιφερειάρχη στα πέντε έτη.