Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την πρόσληψη 20 επιπλέον ειδικών συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων στο γραφείο του Πρωθυπουργού, με ετήσια δαπάνη που θα ξεπερνά τα 640.000 ευρώ, όπως δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ της 6ης Αυγούστου. Το θέμα προκάλεσε την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος ζητεί από τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να δώσουν διευκρινίσεις για τον αριθμό των συμβούλων που απασχολούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο, τα ονόματά τους, την επαγγελματική τους ιδιότητα και τα καθήκοντά τους. Επιπλέον, ζητεί πληροφορίες για τη δαπάνη της μισθοδοσίας τους συνολικά και για τον καθένα ξεχωριστά.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος , ο οποίος είπε: «Τελικά “λεφτά υπάρχουν”, όπως μας έλεγε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός. Οχιβέβαιαγια τον μισθωτό και τον συνταξιούχο, αλλά για να προσλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου στρατιές συμβούλων στο προσωπικό του γραφείο, φορτώνοντας τον έλληνα φορολογούμενο, από χρόνο σε χρόνο, με έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».

Το ζήτημα προκάλεσε πολλές ερωτήσεις προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος απάντησε αρχικώς ότι είναι λογικό να έχει ανάγκες από συμβούλους ο Πρωθυπουργός, «προκειμένου να έχει μια πλήρη γνώση της όλης κατάστασης της χώρας, αλλά και για να δημιουργούνται προοπτικές». Προσέθεσε δε ο κ. Πεταλωτής ότι η δύσκολη κατάσταση της χώρας επιβάλλει να υπάρχει μια υποδομή που θα δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή μελέτη και ανάλυση της διεθνούς πραγματικότητας και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των δαπανών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές.

Ο κ. Πεταλωτής προσπάθησε και να αποσυνδέσει τις θέσεις των συμβούλων από τις επικείμενες δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και είπε ότι οι δομικές αλλαγές είναι κάτι ευρύτερο. «Εδώ μιλάμε για συμβούλους στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Φυσικά, όποιες ενέργειες απαιτούνται, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη φάση, θα ληφθούνέτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη απόδοση, σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε αυτό για το οποίο συζητάμε».