Ποιο είναι το νέο πεδίο της γεωπολιτικής αναμέτρησης των γιγάντων της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και του Ιnternet; Μα η κινητή τηλεφωνία. ΄Η, ακριβέστερα, η νέα κινητή τηλεφωνία που είναι περισσότερο κινητή και λιγότερο τηλεφωνία, αφού οι νέες συσκευές μοιάζουν όλο και λιγότερο με τηλέφωνα και περισσότερο με ένα μοντέρνο είδος ελβετικού σουγιά που μπορεί να κάνει τα πάντα! Δείτε τα νέα iΡhone της Αpple που σήμερα κάνουν το ντεμπούτο τους στην ελληνική αγορά, τα Μobile 7 της Μicrosoft και τα αντίστοιχα της Sony, της Νοkia, της ΗΤC και των άλλων κατασκευαστών.
Πρόγονοί τους ήταν ένα κινητό τηλέφωνο και ένας μικρός υπολογιστής παλάμης που ενώθηκαν σε μια συσκευή. Γρήγορα ενσωματώθηκαν σε αυτήν και άλλα εξαρτήματα, όπως ο φωτογραφικός αισθητήρας, η οθόνη αφής, τα κυκλώματα μουσικής και πολλά άλλα.
(Προχθές είδα και το τηλέφωνο-αλφάδι!) Ετσι δημιουργήθηκαν οι μοντέρνοι ψηφιακοί σουγιάδες, που εξελίσσονται σε πραγματικά «θωρηκτά τσέπης». Πρόκειται για συσκευές οι οποίες απελευθερώνουν την επικοινωνία από τα συρμάτινα δεσμά της και δείχνουν ότι σύντομα η μοναδική διαφορά ανάμεσα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στην τηλεόραση και στο κινητό τηλέφωνο θα είναι το μέγεθος της οθόνης. Καθώς όλες πλέον οι φορητές συσκευές επικοινωνίας μπορούν να κάνουν τα πάντα αλλά και διαθέτουν ασύρματη σύνδεση στο Ιnternet, ο ιδιοκτήτης τους θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όπου και αν βρίσκεται. Αυτές οι συσκευές αποτελούν την απόδειξη ότι ο σημερινός ρυθμός εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας πολλές φορές ξεπερνά τη φαντασία των μυθιστοριογράφων. Ποτέ στην Ιστορία δεν είχε ο κοινός άνθρωπος τόση ισχύ στα χέρια του και στην… τσέπη του. Αυτή η ισχύς πολλαπλασιάζεται εκθετικά με τις χιλιάδες εφαρμογές που κατασκευάζονται όχι πλέον από τις μεγάλες πολυεθνικές της πληροφορικής αλλά από μικρές και ευέλικτες εταιρείες-ομάδες προγραμματιστών, που μπορεί να βρίσκονται στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ολλανδία ή στην Ιαπωνία και μέσω του Ιnternet αποκτούν γραφεία σε όλον τον πλανήτη, ανοικτά όλο το εικοσιτετράωρο.
Ετσι η εμφάνιση του ψηφιακού πολυσουγιά δημιουργεί νέους τομείς επιχειρηματικής ανάπτυξης με μεγάλες προοπτικές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας μικρής ολλανδικής εταιρείας η οποία πριν από μία πενταετία ξεκίνησε να παράγει χάρτες για αυτές τις μικροσυσκευές και σήμερα οι δραστηριότητές της έχουν επεκταθεί γεωγραφικά σε όλον τον πλανήτη αλλά και σε άλλους τομείς υπηρεσιών, αφού διαθέτει πλέον και υπηρεσίες διαρκούς ενημέρωσης που βασίζονται στον συνδυασμό διάφορων πηγών πληροφόρησης με τα χαρτογραφικά της δεδομένα. Μπορεί να υπάρξει η αντίστοιχη ελληνική; Ναι, και ίσως να την εκπροσωπούν τα παιδιά στη διπλανή πόρτα…