Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την πρώτη ΔΕΘ του κ. Γ. Παπανδρέου (στο σκίτσο) ως πρωθυπουργού της χώρας. Οι ειδικοί σύμβουλοι στο Γραφείο Σχεδιασμού Στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς γράφοντας σχέδια ομιλίας με κεντρικό θέμα την ιστορική αλλαγή της Ελλάδας (στους θεσμούς, στο κοινωνικό κράτος και στη συνεργασία με το ΔΝΤ). Μου λένε όμως ότι το μεγάλο μυστικό της ΔΕΘ είναι «ηεπιστροφή της πράσινης ανάπτυξης».

Ο Πρωθυπουργός θα επαναφέρει το θέμα της «πράσινης οικονομίας» και αυτό θα υποστηριχθεί από τα αντίστοιχα σκηνικά. Μου λένε για παράδειγμα ότι στην είσοδο της Διεθνούς Εκθεσης θα στηθεί παζλ γίγας με οικολογικό θέμα (κάποια αρκούδα;) και ανάλογο μήνυμα. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό ο κ. Παπανδρέου προσερχόμενος στη Διεθνή (;) Εκθεση θα τοποθετήσει το πρώτο κομμάτι του παζλ και οι επισκέπτες θα το συνεχίσουν.

Μαθαίνω ακόμη ότι η αισιοδοξία για το μέλλον θα ενισχυθεί από την παρουσία του πρωτοποριακού «ηλιακού δέντρου» (solar tree) της ιταλικής εταιρείας Αrtemide, το οποίο αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να φωτίζει δημόσιους χώρους και έχει παρουσιαστεί ως σήμερα στη Βιέννη, στο Μιλάνο και στο Παρίσι. Τέλος, θα υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια (ευγενική προσφορά από το χωριό των Στρουμφ) για να συμβολίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τοίχοι με αναρριχώμενα φυτά (ενδεχομένως με τη μορφή συγκεκριμένων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος…).

***

Ηταν μια από τις ελάχιστες φορές που ο κ. Νίκος Αθανασάκης προσήλθε στη Βουλή χωρίς να ήταν εκεί ο κ. Παπανδρέου. Συνεργάτης μου συνέλαβε χθες τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού να συνομιλεί με τον καλό φίλο του κ. Τηλέμαχο Χυτήρη. Το θέμα της συζήτησης ήταν οι… τρίχες. Δεν εννοώ τα σενάρια για τον ανασχηματισμό, αλλά το γεγονός ότι ο Τηλέμαχος δεν διαθέτει πλέον τον εμβληματικό μουστάκι του.

Ο πρώην υπουργός εξηγούσε ότι η απουσία του μύστακος δεν οφείλεται σε κάποιο λάθος στο ξύρισμα, αλλά σε μια καλοκαιρινή παρόρμηση επιστροφής στα χρόνια της αθωότητας. Φρόντισε όμως να προσθέσει ότι το μουστάκι πρόκειται να επανέλθει ενισχυμένο από μούσι.

***

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν επιτέλους να ανακοινώσουν αυτό που όλοι ήξεραν εδώ και εβδομάδες, ότι το μέγα έργο της αποτίμησης των συμμετοχών του κράτους στο τραπεζικό σύστημα και η εκπόνηση διαφορετικών σεναρίων για το τι μπορεί να κάνει το κράτος με αυτές ανατέθηκε στα συμβουλευτικά τμήματα των επενδυτικών τραπεζών Lazard, Deutsche Βank και ΗSΒC.

Ποια είναι όμως η αμοιβή τους; Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε σε συνεργάτη μου ότι οι τρεις τράπεζες πρόκειται να μοιραστούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. «Πρόκειται για φιστίκια», πρόσθεσε. «Οι επενδυτικές τράπεζες που θα αναλάβουν στη συνέχεια να συμβουλεύσουν τις τράπεζες για τις συγχωνεύσεις πρόκειται να αμειφθούν με 4-5 εκατομμύρια ευρώ η καθεμία».

***

Στην Νέα Δημοκρατία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα και δημοτικού συμβούλου κ. Β. Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής πολύ δύσκολα θα αποδειχθεί «τρίποντο». Πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι η Ρηγίλλης ενορχηστρώνει εκστρατεία υποστήριξης της υποψηφιότητας από τους βουλευτές που εκλέγονται στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ιθύνοντες της επικοινωνίας θεωρούν ότι ανακάλυψαν «θετικά στοιχεία» της υποψηφιότητας, συνέγραψαν σχετικό non paper και το μοιράζουν στους βουλευτές της Αττικής προκειμένου αυτοί να οπλιστούν με επιχειρήματα στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Ποια είναι αυτά; Οτι είναι «νέος και άφθαρτος», ότι «γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση» και ότι «έχει πετύχει στο επάγγελμά του». Πράγματι έχει πετύχει στο επάγγελμά του, και προφανώς πολύ περισσότερο απ΄ όσο θα πετύχει στην πολιτική.

***

Εν τω μεταξύ κυκλοφορούν φήμες ότι η κυρία Φώφη Γεννηματά σκληραίνει τη στάση της και διαμηνύει σε συνομιλητές της ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να εκτεθεί υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής. Η Φώφη επιμένει ότι θέλει να είναι υποψήφια για το Δήμο Αθηναίων- και δεν αποκλείεται τελικώς να είναι μετά τους διαφαινόμενους «ατυχείς» χειρισμούς στο θέμα της υποψηφιότητας Καμίνη. Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφοριοδότης μου αναφέρεται στους εμπλεκόμενους με το ζήτημα της επιλογής υποψηφίου στο Δήμο Αθηναίων σε «Παίδες εν Καμίνη».

***

Οσο για τον Δήμο Πειραιώς, κυβερνητική πηγή εξέφρασε σε συνεργάτη μου την εκτίμηση ότι ο κ. Π. Φασούλας μάλλον πείθεται να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα. Μήπως πρόκειται για ευσεβή πόθο; Πάντως σε αυτή την περίπτωση το ΠαΣοΚ είναι πολύ πιθανό να επιστρατεύσει τον κ. Ι. Μίχα αφού, όπως λένε, κερδίζει σίγουρα τον δήμο.