Παράθυρο για το Εργασιακό

Ανοιχτό άφησε χθες το βράδυ η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπερισχύσουν τελικώς οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών και όχι το αντίστροφο, όπως αναφέρεται ρητά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Το ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης χθες αργά το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ έθεσε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα που προέκυψε με τις κλαδικές συμβάσεις στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, για να λάβουν την απάντηση ότι «το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τις κλαδικές συμβάσεις ».

Ανοιχτό άφησε χθες το βράδυ η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπερισχύσουν τελικώς οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών και όχι το αντίστροφο, όπως αναφέρεται ρητά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Το ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης χθες αργά το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ έθεσε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα που προέκυψε με τις κλαδικές συμβάσεις στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, για να λάβουν την απάντηση ότι «το υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τις κλαδικές συμβάσεις ». Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί τον συγκεκριμένο όρο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Ο χρόνος πιέζει καθώς όλες οι διαδικασίες για το εργασιακό πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινή σύσκεψη, η οποία είχε χαρακτήρα διαβούλευσης και προετοιμασίας εν όψει των οικονομικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης συμμετείχαν επίσης η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα επισκεφθεί την προσεχή Τετάρτη τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου για να παρουσιάσει τα βασικά αιτήματα της Συνομοσπονδίας εργαζομένων για τις ανατροπές στο εργασιακό και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα διασαφηνίσει τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας τις επόμενες εβδομάδες για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων. Εκτός απροόπτου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό και την ετήσια έκθεσή της η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Χθες το απόγευμα τα στελέχη της ΓΣΕΕ ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναπτυξιακές πρωτοβουλίες «εδώ και τώρα» για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ανεργίας. Πρόσθεσαν ότι τα επιδόματα και η στήριξη των ανέργων δεν λύνουν το πρόβλημα και επέμειναν στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει το 1 εκατ. ως το τέλος του έτους, ενώ στελέχη της έκαναν χθες λόγο για ανεργία που υπερβαίνει ήδη το 16%.

Για το θέμα του Ασφαλιστικού ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ότι «δεν υπάρχει νέο Ασφαλιστικό» διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις και τα σενάρια για νέα μείωση των συντάξεων που προκύπτουν από τους όρους του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk