Η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών τηλεφώνων, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου, θεωρείται από τους αναλυτές της αγοράς κινητής τηλεφωνίας ως μια σημαντική ευκαιρία να εκκαθαρισθεί τελικά η πελατειακή βάση των τριών εταιρειών όσον αφορά τις συνδέσεις καρτοκινητής.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες ανακοίνωσαν ποσοστό ταυτοποίησης περί το 90%95% των συνδέσεων, στο α΄ εξάμηνο του 2010 η μείωση ήταν της τάξεως των 2,57 εκατομμυρίων συνδέσεων, αριθμός αρκετά μεγάλος. Από αυτές τις συνδέσεις τα 1,33 εκατομμύρια αφορούν το α΄ τρίμηνο και τα υπόλοιπα 1,24 εκατομμύρια το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου. Η πτώση μάλλον θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό του 2010, καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε μεν τυπικά στο τέλος Ιουλίου (άρα υπάρχει επίπτωση και στο γ΄ τρίμηνο), ταυτόχρονα όμως πρακτικά συνεχίζεται και ως το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε ο συνδρομητής θα μπορεί να άρει τη φραγή της καρτοκινητής του σύνδεσης, ταυτοποιώντας το. Συνεπώς, η πλήρης εικόνα της αγοράς θα αρχίσει να φαίνεται στις αρχές του 2011.

Αυτό βέβαια που έχει σημασία είναι να διαφανεί πόση είναι η πραγματική διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας. Οι έρευνες μιλάνε για ποσοστό 90% του πληθυσμού, όμως σε επίπεδο συνδέσεων πρέπει να είναι παραπάνω από 11 εκατομμύρια οι ενεργές γραμμές, πολύ απλά γιατί δεν είναι λίγοι οι Ελληνες με δύο και τρεις συνδέσεις. Παράλληλα και οι συνδέσεις data (Βroadband mobile και ΚαρτοΙnternet) έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Σε επίπεδο εταιρειών, η Cosmote είχε στο τέλος Ιουνίου περίπου 8,5 εκατομμύρια συνδέσεις, η Vodafone 5,5 εκατoμμύρια και η Wind 4,2 εκατoμμύρια. Αρα το σύνολο είναι στα 18,2 εκατομμύρια. Οσον αφορά τα μερίδια, η Cosmote είναι στο 47%, η Vodafone είναι λίγο πάνω από το 30% και η Wind στο 23%. Με βάση τα έσοδα εκτιμάται ότι η Cosmote είναι λίγο πιο πάνω, η Vodafone περίπου στο 30% και η Wind περίπου στο 22%. Ο λόγος είναι ότι η Cosmote έχει υψηλότερο ΑΡRU σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Γενικότερα πάντως θα έχει ενδιαφέρον το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Cosmote ξεπεράσει το 50% μερίδιο αγοράς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιβολή ρύθμισης. Η πιθανή αυτή εξέλιξη, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη διαμάχη ΟΤΕ και ΕΕΤΤ, θα άνοιγε ένα νέο μέτωπο- αυτή τη φορά στην κινητή τηλεφωνία, η οποία σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά δεδομένα του ομίλου αποτελεί τον κύριο άξονα ανάπτυξης του ΟΤΕ- που είναι βέβαιον ότι θα προκαλούσε πολλές αναταράξεις και σε αυτή την αγορά.