Σκληρή απάντηση στους επικριτές της Ελλάδος έδωσαν χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της και πως θα επιστρέψει όλα τα δάνεια στους πιστωτές της. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ ο Ολι Ρεν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. « Δεν χρειάζεται να γίνει και δεν θα γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δυο-τρεις λόγοι για τους οποίους η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναγκαία ούτε προτιμητέα». Σημείωσε επίσης ότι «παρατηρείται μια αλλαγή στο κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα» δίνοντας για ακόμη μια φορά τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη θετική πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζουν

να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως, η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της».

Στο ίδιο πνεύμα ο Ολι Ρεν σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Ρresse», με τίτλο «η Ελλάδα υλοποιεί με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις» τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς σε ορισμένους τομείς προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Επανερχόμενος στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης τόνισε ότι η ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα απομακρύνει και τις «αδικαιολόγητες σκέψεις» περί αναδιάρθρωσης.

Τη σιγουριά του ότι οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του την Πέμπτη, στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Ως προς αυτό, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία. Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια «σκληρή, επιτυχή πορεία εξυγίανσης». Ο γερμανός υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι Ελληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν, όπως η Αργεντινή, το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση». Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια πως δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι οι Ελληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια».

Στη συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, στην κερδοσκοπία και στην ανάγκη ρυθμίσεων για αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, στο μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα, στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, στις γαλλογερμανικές σχέσεις, αλλά και στην εσωτερική πολιτική στη Γερμανία και στις προοπτικές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.