Τα φουγάρα στο Γκάζι την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (1, 2 Σεπτεμβρίου) ενδέχεται να θυμίζουν στούντιο του Χόλιγουντ. Εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα πραγματοποιηθούν τα πιο δύσκολα γυρίσματα του «Chinatown, τα τρία καταφύγια», τελευταίας ταινίας της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ελλάδα αλλά το μεγαλύτερο μέρος κινηματογραφήθηκε στη Λεμεσό και στη Λευκωσία της Κύπρου.

Πρόκειται για ένα «σύγχρονο παραμύθι… πολεμικών τεχνών » μας είπε χθες η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα, η οποία συμμετέχει στην ταινία. «Ομως εγώ δεν έχω ούτε μια σκηνή πολεμικής τέχνης!» συμπλήρωσε…

παραπονούμενη. Η κινηματογραφόφιλη ηθοποιός θα ήθελε στο ενεργητικό της μια τέτοια σκηνή, ωστόσο τη μερίδα του λέοντος… στο ξύλο έχει η Κατερίνα Μισιχρόνη, η οποία πρωταγωνιστεί.

Σύμφωνα με την περιγραφή της Μπαζάκα η ιστορία ξεκινά πριν από 20 χρόνια. Η ηρωίδα της είναι έτοιμη να γεννήσει. Ενας κινέζικος θρύλος λέει ότι αν το παιδί γεννηθεί μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα θα διαθέτει σπάνιες ικανότητες στις πολεμικές τέχνες, λόγος για τον οποίον η κινέζικη μαφία το θέλει στην κατοχή της. Το παιδί γεννιέται, η μαφία εισβάλλει για να το πάρει και ανάμεσα σε μάχες και σκοτωμούς η μητέρα γεννά ένα δεύτερο παιδί, δίδυμο. Το ένα έχει τα μαγικά χαρίσματα, το άλλο όχι. Γι΄ αυτό και στο μέλλον τα δυο κορίτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα μεταξύ τους. Η κορύφωση του κυνηγητού με την αναμέτρηση των δυο αδελφών θα κινηματογραφηθεί στο Γκάζι.

Σύμφωνα με την ηθοποιό σημαντική για την υλοποίηση της ταινίας υπήρξε η συνδρομή του σέρβου διευθυντή φωτογραφίας Βλαντιμίρ Ζούκοβικ, φίλου της Κνούτσεν από την εποχή που σπούδαζαν και οι δύο στη Νέα Υόρκη. Ο Ζούκοβικ έφερε το δικό του συνεργείο από τη Γερμανία για να βοηθήσει. Και το εντυπωσιακό είναι, όπως μας ανέφερε η κύπρια παραγωγός της ταινίας Αννα Τσιάτρα, ότι υπεύθυνη για τις κασκάντες των επικίνδυνων σκηνών είναι η Αντζι Ράου, στη φιλμογραφία της οποίας βρίσκουμε ταινίες όπως το «V for Vendetta» και η τελευταία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Αδωξοι μπάσταρδη». Στο συνεργείο ανήκει και η οπερατέρ Μπριγκίτε-Μπέμπε- Ντίρκεν, η οποία επίσης έχει δουλέψει στις παραπάνω ταινίες. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι εργάστηκαν με μηδαμινά λεφτά!» ανέφερε η Θέμις Μπαζάκα. «Ο Βλαντίμιρ τους παρακάλεσε και αυτοί το έκαναν δουλεύοντας σκυλίσια».

Αρχικώς η ταινία επρόκειτο να γυριστεί στην Ελλάδα, αλλά λόγω κρίσης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν μπόρεσε να τη χρηματοδοτήσει ως ξένη παραγωγή. Κατά συνέπεια τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο «όπου όλα- οι χώροι, τα σκηνικά- στοιχίζουν πολύ πιο φθηνά». Τα εξωτερικά γυρίσματα θα γίνουν στην Αθήνα σε μια περίοδο δύο εβδομάδων.