ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Αντιμέτωποι με την πιο μακάβρια ανακάλυψη στη μακρά ιστορία του πολέμου με τα καρτέλ βρέθηκαν χθες μεξικανοί πεζοναύτες, όταν βρήκαν τα πτώματα 72 ανθρώπων, ανάμεσά τους 14 γυναικών (πιθανολογείται ότι ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί παράνομοι μετανάστες), σε απομακρυσμένο ράντσο κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Οι έρευνες στο αγρόκτημα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Ταμαουλίπας, όχι μακριά από το Τέξας, έγιναν ύστερα από συμπλοκή ανάμεσα σε υπόπτους για διακίνηση ναρκωτικών και σε στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις ένοπλοι και ένας πεζοναύτης.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ο μεγαλύτερος σε ένα μόνο περιστατικό κατά τη διάρκεια του τετραετούς πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλντερόν στις φαμίλιες του ναρκοεγκλήματος. Τον περασμένο Ιούλιο είχαν βρεθεί 51 πτώματα στα περίχωρα του Μοντερέι, κοντά στο Τέξας.

Εκκληση προς τους Μεξικανούς να υποστηρίξουν τον πόλεμο κατά των καρτέλ, που τα αποκάλεσε «καρκίνωμα», απηύθυνε και χθες ο πρόεδρος ύστερα από τις καθημερινές μάχες ανάμεσα στους στρατιώτες και στα μέλη συμμοριών που έχουν κάνει το εφετινό καλοκαίρι το πιο αιματηρό στον ναρκοπόλεμο με 28.000

θύματα από τον Δεκέμβριο του 2006. Οι ένοπλοι σχετίζονται με τον Εντγκαρ Βαλντές Βιγιαρεάλ, διαβόητο «κάπο» (αρχινονό) γεννημένο στις ΗΠΑ, γνωστό ως «Λα Μπάρμπι». Οι αρχές ασφαλείας του Μεξικού συνέλαβαν πρόσφατα αρκετά πρωτοπαλίκαρά του. Το Τάσκο, πόλη δημοφιλής στους τουρίστες, έχει γίνει πεδίο διαμάχης των καρτέλ.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος Καλντερόν ζήτησε από τους Μεξικανούς να καταγγέλλουν στις Αρχές τους εγκληματίες. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πολύ στενούς περιορισμούς στις συναλλαγές με δολάρια, προκειμένου να καταπολεμήσει το ξέπλυμα των ναρκοχρημάτων: τουρίστες και Μεξικανοί που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να αλλάζουν μόνο έως 1.500 δολάρια τον μήνα. Τα τελευταία χρόνια στις μεξικανικές τράπεζες έχουν κατατεθεί 10 δισ. δολάρια (8,1 δισ. ευρώ) τα οποία δεν αντιστοιχούν στη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Με ναρκοδολάρια αγοράζουν, μεταξύ

άλλων, και τον βαρύ οπλισμό που χρησιμοποιούν τα καρτέλ εναντίον των αστυνομικών. Υπεύθυνη είναι η «Φαμίλια», τοπικό καρτέλ περιβόητο για θρασύτατες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Η «Φαμίλια», παράδειγμα του παράδοξου εχθρού που αντιμετωπίζουν οι αρχές του Μεξικού, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 ως ένας χαλαρός συνασπισμός μεταξύ εμπόρων μαριχουάνας και οπίου στην πολιτεία του Μιτσοακάν. Σιγά-σιγά μεγάλωσε ο κύκλος των εργασιών της: άρχισε να ελέγχει τα σημεία εισόδου των ναρκωτικών στις δυτικές ακτές του Μεξικού, επένδυσε στην παραγωγή συνθετικής μεθαμφεταμίνης και επεκτάθηκε στα πειρατικά DVD.

Τα μέλη του καρτέλ χρηματοδοτούν σχολεία και δημόσια έργα, αποθαρρύνονται από την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών και είναι έντονα θρησκευόμενοι. Ο αρχηγός τους Νασάριο Μορένο Γκονσάλες, γνωστός ως «Ελ Μας Λόκο» (δηλαδή, «Ο πιο τρελός»), έχει συγγράψει και εκδώσει τη δική του Βίβλο.