ΤΕΧΕΡΑΝΗ Νικητής βγήκε τελικά στη διαμάχη του με το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της χώρας, ο Αλί Καρίμι, γνωστός και με το παρωνύμιο «Μαραντόνα της Ασίας», αφού η ιρανική ομάδα Στιλ Αζίν, που ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση, αναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει την επανενσωμάτωσή του σε αυτήν.

Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με επιτυχία και στη γερμανική Μπάγερν Μονάχου, ήρθε πέρυσι σε ανοιχτή ρήξη με τo καθεστώς του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επειδή σε προκριματικό αγώνα με τη Νότια Κορέα για το Παγκόσμιο Κύπελλο φόρεσε, μαζί με άλλους συμπαίκτες του, ένα πράσινο περικάρπιο σε ένδειξη στήριξης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί.

«Προβοκάτορας»
Ο Καρίμι κατηγορήθηκε μάλιστα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως «προβοκάτορας», επειδή έπεισε τρεις ακόμη διεθνείς, τους Μεχντί Μαχνταβίκια, Βαχίντ Χασεμιάν και Χουσεΐν Κααμπί, οι οποίοι προέβησαν στην ίδια ακριβώς κίνηση, πράξη που οδήγησε, κατόπιν απαίτησης του ίδιου του Αχμαντινετζάντ, στον διά βίου αποκλεισμό τους από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας- αποκλεισμός που τελικά κράτησε μερικές εβδομάδες…

Η οργή των μουλάδων προς το πρόσωπό του μεγάλωσε όμως ακόμη περισσότερο, όταν προ δεκαημέρου αρνήθηκε να τηρήσει αυστηρά όλες τις νηστείες του Ραμαζανίου, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, γεγονός που οδήγησε στην άμεση απόλυσή του από την ομάδα του Στιλ Αζίν. «Είμαι μουσουλμάνος και πιστεύω στα θρησκευτικά ζητήματα, αλλά θεωρώ ότι εδώ έχει γίνει παρεξήγηση» τόνισε ο ίδιος ο κ. Καρίμι, η «απόλυση» του οποίου οφειλόταν επίσημα στο Ραμαζάνι. Ανεπισήμως όμως η εκδίωξή του ήταν αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής που άσκησε δημοσίως ο Καρίμι στον τρόπο με τον οποίο διοικεί τον σύλλογο ο προπονητής της (και πρώην ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, όπου σταδιοδρόμησε και ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν) Μουσταφά Αγιορλού.

Παλιός… «γνωστός»
Ο ίδιος ο αθλητής θεωρεί ότι τον έχουν «στοχοποιήσει», αφού και παλαιότερα είχε απασχολήσει τις αρχές με δηλώσεις του όσον αφορά τη λειτουργία του υπουργείου Αθλητισμού της χώρας. Ο Καρίμι λέγεται επίσης ότι έβρισε τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που τον υπέβαλαν σε μαρτύριο ερωτήσεων σχετικά με το γιατί «ατίμωσε το Ραμαζάνι».

Πολλοί συμπαίκτες του τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του. «Είναι απαράδεκτο» είπε ο προσωπικός του φίλος Μεχντί Μαχνταβίκια προσθέτοντας: «Κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να τηρήσει πλήρως το Ραμαζάνι γιατί πρέπει οπωσδήποτε να πιει κάτι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Το 95% των συναδέλφων μου δεν το τηρεί όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί επιστημονικά δεν γίνεται…».