ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μυστικό υπόμνημα της CΙΑ, από τον περασμένο Φεβρουάριο, που προειδοποιούσε για πιθανές επιπτώσεις στις ΗΠΑ από το ενδεχόμενο οι σύμμαχοί τους να θεωρήσουν τη χώρα «εξαγωγέα τρομοκρατίας», έδωσε τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα αποκαλύψεων Wikileaks.

Το τρισέλιδο έγγραφο προέρχεται από τον αποκαλούμενο «Κόκκινο Πυρήνα» της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η πολυδιαφημισμένη πρώτη διαρροή από αρχεία της CΙΑ δεν θεωρείται ότι αποκαλύπτει κρατικά μυστικά. Κρατικός αξιωματούχος τη χαρακτήρισε «όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία», αφού πρόκειται για προειδοποιητικό έγγραφο και όχι για διαταγή.

Ωστόσο ο ιδρυτής της WikiLeaks, ο 39χρονος Τζούλιαν Ασάντζι, που προκάλεσε πονοκέφαλο στο Πεντάγωνο με τις αποκαλύψεις 76.000 απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τον περασμένο Ιούλιο, απειλεί ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσει, όπως αναφέρει, προσεχώς, η δημοσίευση από την ιστοσελίδα κύματος νέων «ευαίσθητων» πληροφοριών που περιέχονται σε 15.000 έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του, «όταν δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων».

ΑΡ Μετά το Πεντάγωνο, λόγους να ανησυχεί έχει και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών… Ο Τζούλιαν Ασάντζι απειλεί να αποκαλύψει άλλα 15.000 κρατικά απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ

Νωρίτερα, χθες, ο Ασάντζι απαλλάχθηκε στη Σουηδία από την κατηγορία βιασμού, αφού η εισαγγελία αποφάσισε να ερευνήσει μόνο τη μία από τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση που κατατέθηκαν εναντίον του από δύο γυναίκες, την οποία φέρεται να διέπραξε στις 13 Αυγούστου.

Εξαρχής ο Ασάντζι διέψευδε τις κατηγορίες και υπαινισσόταν πως έχει πέσει θύμα μηχανορραφίας, λόγω των αποκαλύψεών του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Αυστραλός πολίτης ο ίδιος βρισκόταν στη Σουηδία, εν μέρει για να έχει εξασφαλισμένη τη νομική προστασία της ιστοσελίδας WikiLeaks, μέσω της οποίας έχει αποκαλύψει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Εκτός από τη Σουηδία η σελίδα διαθέτει υπολογιστές και σε άλλες χώρες.

Την περασμένη Κυριακή σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από την αυστραλιανή υπηρεσία αντικατασκοπίας για σχέδιο δυσφήμησης της Wikileaks. Οι σουηδικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του αλλά το απέσυραν, ξαφνικά, το Σάββατο.