Ήρεμα δέχτηκαν οι 33 Χιλιανοί εργαζόμενοι τα νέα ότι θα περάσουν πολλές εβδομάδες (πέρα από τις τρεις που ήδη συμπλήρωσαν) παγιδευμένοι στα έγκατα της γης μέχρι να τους ανασύρουν τα συνεργεία διάσωσης.

Ο Χιλιανός υπουργός Υγείας τους μετέφερε τη πληροφορία, καθώς δεν τη γνώριζαν μέχρι τότε, ότι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι την εθνική εορτή, που είναι στις 18 Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζουν τα συνεργεία, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απελευθερωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι διασώστες στέλνουν στους εργαζόμενους μέσα και από δεύτερη μικρή δίοδο που άνοιξαν νερό, τρόφιμα και παιχνίδια για να περνούν την ώρα τους και να τους διατηρούν σε σωματική και πνευματική εγρήγορση.

Μέσα σε 20 ημέρες κατά τις οποίες έτρωγαν ελάχιστο γάλα και τόνο κάθε 48 ώρες έχουν χάσει 10 κιλά και οι διασώστες του συστήνουν να παραμείνουν αδύνατοι για να μπορέσουν να βγουν εύκολα από τη σήραγγα διάσωσης.

Οι έγκλειστοι θα πάρουν επίσης και αντικαταθλιπτικά ενώ οι ψυχολόγοι περιμένουν ότι θα περάσουν φάσεις κατάθλιψης και οργής.

Η κυβέρνηση ζήτησε ακόμη συμβουλές και προτάσεις για την μακροχρόνια παραμονή σε απομόνωση από τη NASA και τους αξιωματικούς των υποβρυχίων.

Εντωμεταξύ, η οικογένεια ενός από τους 33 παγιδευμένους εργαζόμενους ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες εναντίον των ιδιοκτητών του ορυχείου Σαν Χοσέ και κατά παντός υπευθύνου, που «δεν έκανε την δουλειά του».

«Δεν σκέφτομαι την χρηματική αποζημίωση, σκέφτομαι ότι πρέπει να τους βάλω απέναντι στις ευθύνες τους» δήλωσε στους δημοσιογράφους η σύζυγος του εργάτη.