Νότιος Αφρική Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κατέλθει σε απεργία επ’ αόριστον, διεκδικώντας μισθολογική αύξηση 8,6% έναντι 7% που προτείνει η κυβέρνηση.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν την Πέμπτη στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Νοτίου Αφρικής, διαδηλώνοντας με αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις. Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στην ένατη ημέρα και το «θερμόμετρο» στη Νότιο Αφρική ανεβαίνει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κατέλθει σε απεργία επ’ αόριστον, διεκδικώντας μισθολογική αύξηση 8,6% έναντι 7% που προτείνει η κυβέρνηση.

«Αν η κυβέρνηση δεν το κάνει, η απεργία θα συνεχιστεί. Τα συνδικάτα δεν θα υποχωρήσουν» δήλωσε ο γενικός γραμματέας ενός συνδικάτου εκπαιδευτικών στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου διαδήλωσαν την Πέμπτη περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι κινητοποιήσεις στο δημόσιο τομέα έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα σχολεία και στα νοσοκομεία, όπου έχει αναπτυχθεί ο στρατός για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την παροχή των βασικών υπηρεσιών, απουσία επαρκούς ιατρικού προσωπικού.

Το κύριο συνδικάτο της χώρας, το Cosatu, κάλεσε όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των εργατών ορυχείων, να μετάσχουν στην απεργία αν δεν γίνονταν αποδεκτά τα αιτήματά τους μέχρι σήμερα, Πέμπτη.

Με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις απείλησαν επίσης οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα νοσοκομεία, οι οποίοι θα ανακοινώσουν την απόφασή τους την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδικάτου εθνικής άμυνας στη Νότια Αφρική (Sandu) Τζεφ Ντουμπαζάνα.

Δικαστήριο της χώρας απαγόρευσε την Πέμπτη στους αστυνομικούς να μετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk