Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει να επιβάλει ένα «μίνι-πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με τις 26 Σεπτεμβρίου, μετέδωσαν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Νετανιάχου εξετάζει ένα «μίνι-πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας μόλις λήξει το 10μηνο μορατόριουμ στην ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής ‘Οχθης», γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Η ιδέα είναι να παραταθεί το μορατόριουμ στην ανέγερση κατοικιών στους απομονωμένους εβραϊκούς οικισμούς «χωρίς να ανακοινωθεί δημόσια», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αντίθετα η κυβέρνηση φέρεται να δίνει το πράσινο φως στην ανέγερση κατοικιών εντός των συγκροτημάτων των μεγαλύτερων εβραϊκών οικισμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός είχε τις τελευταίες ημέρες επαφές για το θέμα αυτό με έξι υπουργούς από την «επιτροπή των επτά» σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε στις 20 Αυγούστου την επανάληψη στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα χρόνο από σήμερα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή που τελικά ενέδωσε τις έντονες αμερικανικές πιέσεις να συμμετάσχει στις απευθείας συνομιλίες χωρίς να έχει λάβει τις εγγυήσεις που ζητούσε για το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, προειδοποίησε ότι τυχόν επανάληψή της θα σήμαινε την άμεση διακοπή των συνομιλιών.

Υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν εκ νέου σήμερα διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την παράταση στο μορατόριουμ. Όσοι ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα τάχθηκαν υπέρ του μίνι-παγώματος, ενώ οι υπουργοί της δεξιάς πτέρυγας κατέκριναν έντονα την πρόταση.

«Δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων, πρέπει να καταβάλουμε σημαντική προσπάθεια ώστε να
επιτύχουν», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Γιτζάκ Χέρτζογκ, μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Με αυτό το στόχο είπε, είναι αναγκαίο να περιοριστεί η κατασκευή κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο, ώστε να
διασφαλιστεί η επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Γιούλι Εντελστάιν, του κόμματος Λικούντ, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να χτίσει παντού στην Ιουδαία-Σαμάρεια (Δυτική Όχθη).

Εκπρόσωποι των εβραίων εποίκων ξεκίνησαν εκστρατεία ζητώντας την πλήρη επανάληψη της εποικιστικής δραστηριότητας.