ΣΑΝΤΙΑΓΟ Κρύες μπίρες και ροδάκινα σε κονσέρβα ζήτησαν οι 33 μεταλλωρύχοι που είναι παγιδευμένοι επί 20 ημέρες στα έγκατα της γης, σε ορυχείο στη Βόρεια Χιλή, σε μια από τις πρώτες επαφές τους με τον έξω κόσμο, δείχνοντας ότι παρά την τρομερή δοκιμασία διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο και δεν έχουν χάσει τη διάθεση για χιούμορ. Ακριβώς για να μην αλλάξει η διάθεσή τους οι μεταλλωρύχοι δεν έχουν πληροφορηθεί ότι για τον απεγκλωβισμό τους από το καταφύγιο των 50 τ.μ. θα απαιτηθούν περίπου τέσσερις μήνες.

Προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το σημείο στο οποίο έχουν παγιδευτεί, σε βάθος 700 μέτρων, όταν τελικώς σκαφτεί η σήραγγα από την οποία θα ανέβουν στην επιφάνεια, οι εργάτες δεν πρέπει να έχουν περιφέρεια μέσης πάνω από 90 εκατοστά. Για τον λόγο αυτόν οι διασώστες έχουν καταρτίσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ασκήσεις και άλλες σωματικές δραστηριότητες, προκειμένου να μην πάρουν βάρος οι παγιδευμένοι.

Η χιλιανή κυβέρνηση στρέφεται τώρα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία ΝΑSΑ, αλλά και σε ανθρώπους που γνωρίζουν τη ζωή στα υποβρύχια, προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανοί και σε καλή υγεία οι 33 άνδρες.

Εκείνοι έστειλαν ήδη συγκινητικά μηνύματα στους συγγενείς τους στην επιφάνεια, όπου έχει στηθεί ο λεγόμενος Καταυλισμός της Ελπίδας. Εκεί ζουν, σε σκηνές, περίπου 500 συγγενείς και φίλοι που αγωνιούν νυχθημερόν για την τύχη των δικών τους.

«Θα μείνω εδώ ώσπου να τον δω ξανά στο φως του ήλιου… Εδώ είναι το σπίτι μου τώρα» είπε η Μαρία Σεγκόβια, αδελφή ενός εγκλωβισμένου μεταλλωρύχου.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ήλθε σε επαφή με τη ΝΑSΑ ζητώντας συμβουλές και τεχνολογία ώστε οι διασώστες να μπορέσουν να διατηρήσουν τους μεταλλωρύχους όσο το δυνατόν πιο υγιείς, παρά τις αναγκαστικές ελλείψεις, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την υψηλή θερμοκρασία των 32-36 β. Κελσίου που επικρατεί στο καταφύγιο.

Η Χιλή κατέφυγε στη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει στο να διατηρεί υγιείς τους αστροναύτες για πολύ καιρό με περιορισμένες προμήθειες στις αποστολές της στο Διάστημα.

«Εργαζόμαστε για τον καθορισμό μιας ασφαλούς περιοχής στην οποία οι μεταλλωρύχοι θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν.Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται έχει γαλαρίες μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων στις οποίες μπορούν να περπατήσουν» είπε ο δρ Τζέιμι Μάναλιχ. «Εκεί θα μπορούν να καθορίσουν διάφορα μέρη:ένα για ανάπαυση και ύπνο, ένα για παιχνίδι, ένα για εστίαση, ένα για δουλειά» πρόσθεσε.

Ειδικοί εξετάζουν την κατάσταση του κάθε εργάτη χωριστά, με βάση την πληροφόρηση που λαμβάνουν στην επιφάνεια. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι όλοι υγιείς και αντιμετωπίζουν μικρής σημασίας προβλήματα» είπε με ανακούφιση χιλιανός αξιωματούχος.

Ηδη από χθες οι εργάτες λαμβάνουν μέσω του «ομφάλιου λώρου», ενός σωλήνα διαμέτρου 15 εκατοστών, περισσότερη τροφή: κονσέρβες με υγρό που μοιάζει με γάλα, αλλά είναι εμπλουτισμένο με θερμίδες και πρωτεΐνες και έχει γεύση βανίλιας, και σοκολάτες.

Ο άσος της μπάλας και των ορυχείων

Μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκεται και ένας πρώην αστέρας του χιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο 53χρονος Φράνκλιν Λόμπος (φωτογραφία αρχείου), ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Χιλής και ήταν ένα από τα ινδάλματα των οπαδών της Κομπρεσάλ, αγαπημένης ομάδας των μεταλλωρύχων. Ο Λόμπος, που έλαμψε στα γήπεδα τη δεκαετία του 1980- αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984-, μετά το τέλος της καριέρας του αναγκάστηκε να δουλέψει, αφού η Κομπρεσάλ δεν ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Ετσι πριν από 10 χρόνια έπιασε δουλειά ως οδηγός στα ορυχεία, αφού έπρεπε να σπουδάσει τις δύο κόρες του, Καρολίνα και Καρίνα.