Στα πανεπιστήμια με βαθμό 5,1 και στα ΤΕΙ με 0,9- δηλαδή 868 μόρια (!)- μπήκαν εφέτος υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή όμως η πρόσβαση στα πανεπιστήμια ήταν πιο δύσκολη εφέτος στις μεσαίες σχολές που σημείωσαν άνοδο-έκπληξη ως και 500 μόρια. Συνολικά 15.000 άτομα εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ωστόσο υποσχέθηκε αλλαγή του εξεταστικού συστήματος από την ερχόμενη χρονιά. Οπως ανακοίνωσε η υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου από του χρόνου θα γίνουν μικροεπεμβάσεις στο εξεταστικό σύστημα, ενώ τη σχολική χρονιά 2013-2014 θα εφαρμοστεί το νέο ριζικά αναμορφωμένο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι θα θεσμοθετηθεί ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές χαμηλής ζήτησης, συγχωνεύσεις τμημάτων που παραδοσιακά δεν επιλέγονται από υποψηφίους ή έχουν πολύ εξειδικευμένο επιστημονικό αντικείμενο, καθώς και μείωση του συνολικού χρόνου των εξετάσεων.
Ο εφετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας αποκάλυψαν και την αθέατη πλευρά μιας κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον της. Ανέβηκαν θεαματικά οι σχολές που υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση έφερε τους υποψηφίους να διαλέγουν τμήματα κοντά στην περιοχή κατοικίας τους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 4.000 θέσεις θα μείνουν εφέτος κενές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ 20.000 από τους υποψηφίους μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Στόχος είναι η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η Α΄ Λυκείου με διαφορετικό σύστημα» δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας. « Στόχος είναι το σύστημα του 2013 να έχει μαθητές που έχουν πάει σε ένα νέο Λύκειο και εισάγονται σε ένα πανεπιστήμιο» τόνισε. Προσέθεσε επίσης ότι «στις σχολές εκείνες της χώρας που δεν υπάρχει υψηλή προτίμηση και δεν υπάρχει συγκέντρωση υποψηφίωνδιαμορφώνονται όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπηςσυνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή με το απολυτήριο Λυκείου μπορεί κάποιος ουσιαστικά να συμμετέχει στα προγράμματα τους».
Οπως επανέλαβε χθες η υπουργός, στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ φιλοδοξεί σε άμεσα αποτελέσματα από τη χωροταξική μελέτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Μετονομασίες, αλλαγές επιστημονικών αντικειμένων και συγχωνεύσεις τμημάτων αναμένονται πριν από το τέλος της εφετινής ακαδημαϊκής χρονιάς.
Κατά τα άλλα ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο εφέτος ανήλθε εφέτος σε 106.189 (82.096 με τη μεγαλύτερη κατηγορία του 90% την οποία αποτελούν οι τελειόφοιτοι του Λυκείου, 8.308 με την κατηγορία του 10% που κάνουν χρήση της βαθμολογίας παλαιότερων ετών, 722 με την κατηγορία των εσπερινών Γενικών Λυκείων και των εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄), 13.723 με την κατηγορία των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄), 358 από τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Α΄), 855 από τα Ημερήσια πρώην Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) Β΄ κύκλου και 127 από τα Εσπερινά ΤΕΕ Β΄ Κύκλου. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας ήταν 92.426.
Συνολικά εισήχθησαν στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας 84.368 άτομα ενώ το 2009 εισήχθησαν 68.794 άτομα. Συγκεκριμένα έμειναν 4.108 κενές θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ το 2009 είχαν μείνει 20.390 κενές θέσεις.