Υποψήφιοι Προτίμησαν να… μείνουν σπίτι

Η εικόνα με τους μαθητές να στριμώχνονται για να πληροφορηθούν τη σχολή εισαγωγής τους και γονείς να τους συνοδεύουν αγχωμένοι, ανήκει στο προψηφιακό παρελθόν της χώρας. Ελάχιστοι μαθητές πήγαν χθες στα σχολεία τους για να μάθουν αν και πού θα σπουδάσουν τη νέα εκπαιδευτική σεζόν. Ακόμα και οι λίγοι που πήγαν περισσότερο το έκαναν για τη βόλτα, αφού ήδη γνώριζαν αν οι κόποι τους ανταμείφθηκαν ή όχι. « Εφέτοςήρθαν ελάχιστοι για να δουν τα αναρτημένα αποτελέσματα. …

Η εικόνα με τους μαθητές να στριμώχνονται για να πληροφορηθούν τη σχολή εισαγωγής τους και γονείς να τους συνοδεύουν αγχωμένοι, ανήκει στο προψηφιακό παρελθόν της χώρας. Ελάχιστοι μαθητές πήγαν χθες στα σχολεία τους για να μάθουν αν και πού θα σπουδάσουν τη νέα εκπαιδευτική σεζόν. Ακόμα και οι λίγοι που πήγαν περισσότερο το έκαναν για τη βόλτα, αφού ήδη γνώριζαν αν οι κόποι τους ανταμείφθηκαν ή όχι. « Εφέτοςήρθαν ελάχιστοι για να δουν τα αναρτημένα αποτελέσματα. Η τεχνολογία σού επιτρέπει να μάθεις πού θα σπουδάσεις από το σπίτι σου ή ακόμα και από την παραλία μέσω Διαδικτύου» λέει ο Γιάννης Δρίλλιας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολείο της Ηλιούπολης, ο οποίος υπήρξε ο… κομιστής της λίστας με τα ονόματα των επιτυχόντων στο σχολείο του.

Αλλοι πέρασαν στη σχολή που ονειρεύονταν, άλλοι κατέληξαν σε κάποια αδιάφορη για εκείνους σχολή από «καραμπόλες» του μηχανογραφικού, ενώ για τους περισσότερους τα χθεσινά αποτελέσματα σήμαναν το τέλος μιας επίπονης προσπάθειας. Εκεί που συμφωνούν όμως οι περισσότεροι είναι στο ότι το κλίμα οικονομικής απαισιοδοξίας που επικρατεί επηρέασε τις επιλογές τους. « Στην παρέα μου σχεδόν όλοι θέλαμε να περάσουμε σε στρατιωτικές ή αστυνομικές σχολές » μας λέει ο Παναγιώτης Ζώης ο οποίος από την εφετινή χρονιά θα είναι φοιτητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ ο Γιάννης Σιούτης που πέρασε στο ΤΕΙ Ενεργειακής Τεχνολογίας προσθέτει: « Για μένα οι σπουδές στην επαρχία δεν ήταν λύση, αν δεν περνούσα Αθήνα θα ξαναέδινα εξετάσεις ».

Ζωή Κατσιπέρη
Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης
«Να κάνεις αυτό που σου αρέσει»

«Αν και συγκέντρωσα αρκετά μόρια ώστε να περάσω στην Αθήνα, προτίμησα τη Θεσσαλονίκη. Ηθελα να ζήσω σε αυτή την πόλη που προσφέρεται για φοιτητική ζωή, σε αντίθεση με το χάος της Αθήνας. Ουσιαστικά από οικονομικής πλευράς δεν υπάρχει διαφορά. Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τουλάχιστον διάστημα θα μένω σε συγγενείς, ενώ αν έμενα εδώ, λόγω της μεγάλης απόστασης από το σπίτι ως το πανεπιστήμιο, θα χρειαζόμουν αυτοκίνητο. Επέλεξα αυτή τη σχολή γιατί συνδυάζει το ενδιαφέρον μου για τις θετικές επιστήμες με ευκαιρίες για δημιουργικότητα. Ξέρω ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θεωρείται κορεσμένος, όμως ούτως ή άλλως πλέον σε όλους τους τομείς τα πράγματα είναι δύσκολα. Πιστεύω ότι για να έχεις ελπίδα να πετύχεις κάπου επαγγελματικά, πρέπει πάνω από όλα να κάνεις κάτι που σου αρέσει».

Γιάννης Σάρρος
Στρατιωτική Ιατρική
«Προτίμησα σχολή για δουλειά»

«Είμαι πολύ χαρούμενος που πέρασα στη σχολή που ήταν η πρώτη επιλογή μου. Επέλεξα τη Στρατιωτική Ιατρική εξαιτίας της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει. Δεν χρειάζεται να περιμένεις χρόνια την ειδικότητα ενώ αποφεύγεις και το αγροτικό. Η ιδέα της στρατιωτικής ζωής μπορεί να τρομάζει πολλούς, όμως εμένα με ελκύει».

Παναγιώτης Ζώης
Διοίκηση Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιά
«Δεν είχα επιλέξει επαρχία»

«Η πρώτη μου επιλογή όπως και πολλών φίλων μου ήταν οι αστυνομικές σχολές. Δυστυχώς λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν, οι βάσεις τους εκτοξεύτηκαν και δεν πέρασα. Πάντως το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι μια πολύ καλή επιλογή. Θεωρώ ότι είναι από τους τομείς που πάντα θα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Αυτό που με στενοχωρεί λίγο είναι ότι δεν θα ζήσω τη φοιτητική ζωή στην επαρχία. Θα το ήθελα αλλά οι οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν και έτσι δεν είχα επιλέξει τέτοιες σχολές».

Μαρία Παππά
Φιλολογία Αθηνών
«Ηθελα μόνο Φιλολογία…»

«Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πέρασα στη σχολή της πρώτης επιλογής μου. Μετά τη Φιλολογία Αθήνας είχα δηλώσει και τις Φιλολογίες άλλων πανεπιστημίων. Το κυριότερο και σχεδόν αποκλειστικό κριτήριό μου ήταν να περάσω σε μια σχολή της οποίας το αντικείμενο με ενδιέφερε. Δεν σκέφτομαι ακόμα καθόλου το επαγγελματικό μέλλον και τις προοπτικές που υπάρχουν».

Αγγελική Λουφαρδάκη
ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων Καστοριάς
«Μια καινούργια εμπειρία»

«Εφέτος έδινα για δεύτερη φορά και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα. Θεωρώ ότι οι δημόσιες σχέσεις είναι ένας τομέας που μου ταιριάζει απόλυτα. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η καινούργια εμπειρία των σπουδών. Είναι η πρώτη φορά που θα μείνω για τόσο μεγάλο διάστημα μακριά από το σπίτι μου, θα είναι μια ολοκαίνουργια εμπειρία».

Γιώργος Θεοφύλακτος
ΤΕΙ Αυτοματισμού Πειραιά
«Τώρα θα…
ξεκουραστώ»

«Πέρασα σε μία από τις πρώτες επιλογές μου. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι υπολογιστές και γενικότερα οι θετικές επιστήμες. Και εγώ αλλά και αρκετοί φίλοι μου θέλαμε να περάσουμε στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίες προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Επειτα από την κούραση των εξετάσεων ακολουθεί η χαλάρωση. Την πρώτη μου χρονιά ως φοιτητής θα ξεκουραστώ». Βαγγέλης Ζερζεβούλης
ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής Φλώρινας
«Προβληματίζει η μετακόμιση»

«Ηταν από τις σχολές που θα ήθελα να περάσω αφού από ό,τι είχα μάθει προσφέρει αρκετές επαγγελματικές επιλογές. Αυτό που με κάνει αναποφάσιστο είναι η μετακόμιση στη Φλώρινα και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν τελικά πάω θα προσπαθήσω να συνδυάσω τη σχολή με κάποια δουλειά ώστε να έχω ένα επιπλέον εισόδημα. Αλλιώς θα γραφτώ σε κάποιο ΙΕΚ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk