Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφονται κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώαύριο, Παρασκευή, ξεκινά ψεκασμούς και η Νομαρχία Πειραιά, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά στα γεωγραφικά της όρια.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ψεκασμοί από ειδικό όχημα θα πραγματοποιηθούν στους οικισμούς Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού και στο δήμο Μηχανιώνας από τις 10 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Τις ώρες αυτές οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και να μην αφήνουν έξω κατοικίδια και οικόσιτα ζώα, τρόφιμα, παιδικά παιχνίδια και απλωμένα ρούχα.

Οι ψεκασμοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, σε περίπτωση όμως που εμφανιστούν παρενέργειες από το εντομοκτόνο, όπως ερεθισμοί στο δέρμα ή στο αναπνευστικό σύστημα, οι κάτοικοι μπορούν να τηλεφωνούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ στους αριθμούς 210-5212054 και 5212000.

Επίσης, 13 δήμοι της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στην αντινομάρχη Υγείας Αθηνά Αηδονά χάρτες με τις περιοχές όπου αναπαράγονται και συγκεντρώνονται κουνούπια, όπως βόθροι, μάντρες, ρέματα, πάρκα, ορνιθώνες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν και εκεί ψεκασμοί. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Εχεδώρου, Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου, Ευόσμου, Πολίχνης, Μενεμένης, Ευκαρπίας, Ελευθερίου Κορδελιού, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων και Ωραιοκάστρου.

Στη Νομαρχία Πειραιά, ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή εκβολές του Κηφισού και στο Νέο Φάληρο, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα κουνούπια. Στην επόμενη φάση η κωνωποκτονία θα συνεχιστεί στον Μαραθώνα της Αίγινας και στην Ψήφτα Τροιζηνίας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, κρούσματα στα γεωγραφικά όρια της Νομαρχίας δεν έχουν αναφερθεί.