Διέξοδο στα κονδύλια του ΕΣΠΑ βρίσκει η κυβέρνηση για την άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής και ανάσχεσης των επιπτώσεων της ύφεσης και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός στις επικείμενες ομιλίες του της 3ης Σεπτέμβρη και από το βήμα της ΔΕΘ. Στα χέρια του κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη η τελική πρόταση της διαθεσμικής επιτροπής υπό τον κ. Η. Μόσιαλο, την οποία ο Πρωθυπουργός άρχισε να επεξεργάζεται με το στενό επιτελείο συνεργατών του από χθες το απόγευμα. Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασης που θα παρουσιάσει ο κ. Παπανδρέου θα είναι η δημιουργία «κοινωνικών αντιμέτρων» χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση και κίνδυνο ανατροπής των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αντίθετα με όσα επιχειρήθηκε να διαμηνυθούν τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με άδεια χέρια και πενιχρές παροχές της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να υπάρχουν διαθέσιμα στο ταμείο κοινωνικής συνοχής. Τα προς αξιοποίηση κονδύλια που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης από το ΕΣΠΑ είναι σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπό την ευρεία έννοια. Επιπλέον αυτών, υπάρχει και ένα ποσόν της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από περικοπές επιδομάτων προς όσους δεν τα έχουν ανάγκη, τα οποία θα διοχετευθούν προς τις κοινωνικά ασθενείς ομάδες.

Η συνολική πρόταση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης θα είναι αντικείμενο επεξεργασίας στο διάστημα των αμέσως προσεχών ημερών και στον ίδιο εναπόκειται ο τρόπος παρουσίασης των μέτρων κοινωνικής πολιτικής, ούτως ώστε να μην εμφανιστούν ως παροχολογία. Στις ιδέες που ακούστηκαν στις συνεδριάσεις της διαθεσμικής επιτροπής που επεξεργάστηκε τις προτάσεις συγκαταλέγονταν μέτρα για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ως ανάσχεση των απολύσεων, κίνητρα για την πρόσληψη νέων έως 30 ετών, ενίσχυση του θεσμού της διά βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, μέτρα στήριξης εργαζόμενων γυναικών και μητέρων, κ.ά.