Στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών επιστρέφουν αύριο η Ελλάδα και η Τουρκία. Ο νέος γύρος επαφών, έπειτα από έναν μήνα θερινής ραστώνης, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις προηγούμενες συναντήσεις του έλληνα αντιπροσώπου, πρέσβη ε.τ., κ. Π. Αποστολίδη και του γενικού γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου έχουν εντοπιστεί ορισμένα σημεία που επιτρέπουν- συγκρατημένη- αισιοδοξία.

Οι διερευνητικές επαφές επαναλαμβάνονται εν μέσω των πληροφοριών που αφέθηκαν να διαρρεύσουν στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται στις χώρες-απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας στο νέο Εγγραφο Εθνικής Ασφαλείας που αναμένεται να εγκριθεί εντός του έτους από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ωστόσο η Αθήνα διατηρεί χαμηλά τον πήχη σχετικά με το θέμα όπως και με την πιθανή άρση της απειλής του casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε όταν θα έχουμε μπροστά μας πράξεις» σχολιάζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές. Αλλωστε η άρση του casus belli εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και στην παρούσα συγκυρία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει στραμμένη την προσοχή του στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου για τις συνταγματικές αλλαγές, «δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εκπλήξεις» σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι. Η προσφυγή στη Χάγη
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να προωθήσει τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή, εφόσον χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για σαφή επιλογή όπως έχει επανειλημμένως τονίσει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας. Και η επιλογή αυτή δεν επηρεάζεται από κινήσεις όπως οι έξοδοι τουρκικών ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο (π.χ. περιπτώσεις «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο και «Πίρι Ρέις» νοτίως του Καστελόριζου). Αλλωστε η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην πατήσει την… μπανανόφλουδα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών διότι θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό δίνει πόντους στην Αγκυρα παρά εξυπηρετεί η ίδια τα συμφέροντά της.