O κ. Κ. Καραμανλής (στο σκίτσο) απέκτησε ένα νέο ενδιαφέρον, το ενδιαφέρον για την πολιτική. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί ο τέως πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες το πρωί στη συνεδρίαση του Β΄ θερινού τμήματος της Βουλής με θέμα την άρση του καμποτάζ και παρέμεινε για μία ώρα και δέκα λεπτά. Ο κ. Καραμανλής κάθησε ανάμεσα στον κ. Ι. Πλακιωτάκη και στον κ. Ι. Αγγέλου και μάλιστα ρώτησε τον κ. Πλακιωτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης στην οποία είναι υποψήφιος με τη ΝΔ.

Σημειώνω ότι είναι σπάνιο πρώην πρωθυπουργός ή αρχηγός μεγάλου κόμματος να εμφανίζεται στο Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής και το γεγονός ότι το έκανε ο κ. Καραμανλής έδωσε λαβή σε πολλούς βουλευτές να θεωρήσουν ότι η περίοδος της πολιτικής σιωπής του ενδεχομένως έφτασε στο τέλος της.

Εν τω μεταξύ χθες ανέφερα μία σωστή και μία λάθος πληροφορία για τον κ. Καραμανλή. Η σωστή είναι ότι επισκέφθηκε την Παρασκευή την ταβέρνα του Ποταρή στο χωριό Κουνουπιά της Αρκαδίας. Η λάθος είναι ότι έφθασε με κότερο στο Λεωνίδιο. Ο πρώην πρωθυπουργός ταξίδευσε στην Αρκαδία οδικώς.

***

Την ίδια ώρα που ο κ. Καραμανλής ανακαλύπτει το ενδιαφέρον του για την πολιτική, η ιατρική κερδίζει ξανά τον κ. Γερ. Γιακουμάτο. Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του λαού για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να εγκαταλείπει την πολιτική (άσχετα αν η τελευταία τού κάνει τη δύσκολη εσχάτως…), αναλαμβάνει από σήμερα σύμβουλος Υγείας σε ιδιωτική ιατρική επιχείρηση. Ο πολιτικός αποφάσισε να γιορτάσει την επιστροφή του στην ιατρική με ειδική τελετή όπου έχουν προσκληθεί φωτορεπόρτερ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα φορέσει την ιατρική φόρμα.

***

Στην πολιτική πρέπει να ξέρεις πότε θα φύγεις, λένε οι πολιτικοί, αλλά το λένε πάντοτε για τους συναδέλφους τους και ποτέ για τον εαυτό τους, πλην σπανίων εξαιρέσεων. Μια τέτοια εξαίρεση είναι ο κ. Γ. Λιάνης, ο οποίος έπειτα από 21 χρόνια στην πολιτική ως βουλευτής Φλώρινας (και κυβερνητικό στέλεχος στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του κ. Κ. Σημίτη ) ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δίνοντας προφανώς την ευκαιρία στους πολιτικούς της εκλογικής του περιφέρειας να προετοιμαστούν για να διεκδικήσουν τη θέση του.

Ο δημοσιογράφος κ. Λιάνης έλεγε σε συνεργάτη μου ότι θα ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και του εύχομαι να το κάνει, αρκεί να μην προσπαθήσει να τον «μεταπείσει» ο Πρωθυπουργός με μια θέση στον ανασχηματισμό…

***

Το Υπουργικό Συμβούλιο «συνεδρίασε» στο Πάρκο Ελευθερίας. Θα μπορούσε να είναι μία ακόμη καινοτόμος ιδέα του Πρωθυπουργού. Δεν επρόκειτο όμως ακριβώς για το Πάρκο Ελευθερίας με το γρασίδι, τα δέντρα και το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά για το ομώνυμο εστιατόριο δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, όπου την Τρίτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, εθεάθησαν τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί σε τρεις διαφορετικές παρέες.

Στην πρώτη ήταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος με την κυρία Ελένη Κούρκουλα και τον σύζυγό της. Στη δεύτερη ήταν η κυρία Λούκα Κατσέλη με δύο φίλες της. Και στην τρίτη ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Α. Λοβέρδο. Δεν θα

απορήσω αν μάθω ότι στο καθένα από τα τρία υπουργικά τραπέζια συζητούσαν τις φήμες για το πού θα οδηγήσει ο ανασχηματισμός τους αγαπημένους συναδέλφους τους που συζητούσαν στα υπόλοιπα δύο.

***

Μετά το δείπνο της Τρίτης με τον κ. Λοβέρδο, το επόμενο γεύμα για τον υπουργό Οικονομικών, εκτός από το «άδειο πιάτο» των εσόδων (που σερβιρίστηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών), ήταν στο Roof Garden της «Μεγάλης Βρεταννίας» με τον πρόεδρο της Αlpha Βank κ. Γιάννη Κωστόπουλο .

Σε διπλανό τραπέζι συνέτρωγε γνωστή τηλεπαρουσιάστρια ειδήσεων (η οποία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο κανάλι της) με τη σύζυγο γνωστού τραπεζίτη, ο οποίος διακρίνεται από επενδυτικό δυναμισμό (σε αντίθεση με τον κ. Κωστόπουλο που θεωρεί ότι οι καιροί επιτάσσουν οικονομία δυνάμεων).

***

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο κ. Δ. Χριστόφιας θα επισκεφθεί την Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κύπρου θα βρεθεί στο Ηρώδειο για να παρακολουθήσει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Η εκδήλωση γίνεται για τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας όμως έχει και έναν ιδιαίτερο λόγο για να παραστεί στο Ηρώδειο, καθώς στον Χορό των «Νεφελών» συμμετέχει η θυγατέρα του κυρία Χριστίνα Χριστόφια.

***

«Πρόσεξε τους καρχαρίες» είπε στον κ. Μ. Μπόλαρη η σύζυγός του Κυριακή, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας ετοιμαζόταν προ ημερών για μια γενναία βουτιά. «Καρχαρίες υπάρχουν μόνο στη στεριά» είπε ο σοφός Μάρκος και μπήκε αγέρωχος στη θάλασσα.