* Αlibaba. com: Τη δέυτερη μέσα στους θερινούς μήνες συμφωνία εξαγοράς εταιρείας στις ΗΠΑ, της Αuctina με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε η κορυφαία υπηρεσία online που συνδυάζει τη μεταποίηση με το χονδρεμπόριο. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου της Αlibaba. com, να αυξήσει την παρουσία της στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου είναι ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο το τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία με έδρα την Κίνα για την εξαγορά της Αuctiva δεν αποκαλύφθηκε. Σημειώνεται ότι η Αuctiva είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει «εργαλεία» λογισμικού τα οποία βοηθούν τις επιχειρήσεις να εισάγουν τις προσφορές τους στην ιστοσελίδα δημοπρασιών Εbay. Το κερδοφόρο μοντέλο της Αuctiva είναι παραπλήσιο με εκείνο της Vendio, επίσης αμερικανικής εταιρίας την οποία αγόρασε τον Ιούνιο η Αlibaba.

* ΒΗΡ Βilliton: Υπερδιπλασιασμό κερδών ανακοίνωσε ο μεταλλευτικός γίγαντας για τα αποτελέσματα του οικονομικού του έτους, με ρεκόρ όγκου πωλήσεων και στήριξη από τη διατήρηση των τιμών των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα την εν λόγω περίοδο. Η ΒΗΡ ΒΙlliton, η οποία απασχολεί την επικαιρότητα και ως προς την επιθετική προσφορά εξαγοράς της Ρotash Corp, ανακοίνωσε ότι στο οικονομικό της έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου κατέγραψε κέρδη 12,72 δισ. δολαρίων έναντι κερδών 5,88 δισ. δολαρίων την προηγούμενη οικονομική χρήση. Τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 5,2% στα 52,79 δισ. δολάρια. Παράλληλα η ρευστότητά της ανέρχεται στα 17,9 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά της χρέη μειώθηκαν στα 3,3 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της ΒΗΡ Βilliton, από τα ισχυρότερα του κλάδου, είναι πλέον και το πιο δυνατό όπλο στη μάχη για τη διεκδίκηση της καναδικής εταιρείας λιπασμάτων Ρotash Corp. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΒΗΡ Βilliton, η προσφορά για την Ρotash παραμένει «επί τάπητος» και όπως εκτιμάται είναι σε ελκυστικό ύψος για τους μετόχους της.

* Ηeineken: Αύξηση κερδών κατά 42% ανακοίνωσε η ολλανδική ζυθοποιία για το α΄ εξάμηνο του έτους, στα 695 εκατ. ευρώ από 489 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα έσοδα της Ηeineken ενισχύθηκαν κατά 5,2% στα 7,52 δισ. ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά, η ανακοίνωση της διοίκησης της ζυθυποιίας κάνει λόγο «για επιφυλακτικότητα ως προς τη μεσοπρόθεσμη πορεία κατανάλωσης μπίρας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κυρίως λόγω της διατήρησης των καταναλωτικών δαπανών σε χαμηλά επίπεδα καθώς και των προγραμματισμένων μέτρων λιτότητας».