Η οικονομική ύφεση σαρώνει τους μικρομεσαίους. Περίπου 175.000 επιχειρήσεις είναι πιθανόν «να κατεβάσουν ρολά» ως το τέλος του 2011- η μία στις πέντε επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ελληνική αγορά- και θα ανέλθουν σε 300.000 οι χαμένες θέσεις εργασίας (αυτοαπασχολουμένων, εργοδοτών και εργαζομένων). Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Μarc, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων από τις 15 ως τις 28 Ιουλίου για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, επισφαλείς θεωρούνται περίπου 120.000 θέσεις εργασίας ως τον Δεκέμβριο του 2010- ενώ το πρώτο εξάμηνο χάθηκαν άλλες 88.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχει πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους. Ενδεικτικό στοιχείο των διαθέσεων που επικρατούν σε σημαντικό τμήμα των μικρομεσαίων είναι η απελπισμένη απάντηση για «οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο», ενώ μία στις τέσσερις (το 26%) συζητεί το ενδεχόμενο για αλλαγή της επιχειρηματικής της έδρας για φορολογικούς λόγους. Από την πλευρά του ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σχολίασε ότι «δεν σκεφτόμαστε να προτείνουμε κάτι τέτοιο στα μέλη μας», αλλά σημείωσε ότι «το εύρημα της έρευνας δεν θα μείνει αναξιοποίητο και με δεδομένο ότι κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον δεν αποκλείουμε τίποτα».

Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών – επιδείνωση εμφανίζει το 77% στον κύκλο εργασιών, το 77% στη ζήτηση, το 79% στη ρευστότητα, το 76,1% στις παραγγελίες και το 52,3% στις επενδύσεις. Ο κ. Ασημακόπουλος πρόσθεσε εν προκειμένω ότι στις λύσεις που προτείνονται είναι η παροχή κινήτρων διατήρησης των θέσεων απασχόλησης και ότι το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, δεδομένου ότι από την απορροφητικότητα των τελευταίων προγραμμάτων φαίνεται αποτυχία του θεσμού, και θεωρεί, όπως προκύπτει από την έρευνα, ότι η αγορά δεν αντέχει ούτε μία ποσοστιαία μονάδα νέας αύξησης του ΦΠΑ.

Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων επιχειρηματιών, το 67,1%, εκτιμά ότι θα επιδεινωθεί η γε νική οικονομική κατάσταση, ενώ αρνητική εξέλιξη προβλέπει το 65,6% στον κύκλο εργασιών, το 66,9% στη ρευστότητα, το 63,8% στη ζήτηση, το 64,4% στις παραγγελίες και το 47,5% στις επενδύσεις.

Αναφορικά με την απασχόληση αξίζει να σημειωθεί ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις (το 21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της και σχεδόν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%) προβλέπουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Αλλά η μία στις τρεις επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας. Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι νέες μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ θα επηρεάσουν καταλυτικά τον τζίρο τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το 26% δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας για φορολογικούς λόγους. Το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς.