Ικανοποιητικά αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση στην Ελλάδα διαπιστώνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον τουρισμό, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Η προσέλευση επισκεπτών το καλοκαίρι είναι ελαφρώς πεσμένη, σε σχέση με πέρυσι, και ο τζίρος αρκετά μειωμένος, αλλά διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι η τελική εικόνα, που θα προκύψει με το κλείσιμο του Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο διακινούνται περίπου οι μισοί από το σύνολο των τουριστών του έτους, θα είναι εντέλει ενθαρρυντική.
Ως χαρακτηριστικά της φετινής κινητικότητας στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καταγράφονται η προτίμηση των επισκεπτών στα νησιά και η αλλαγή των χωρών προέλευσης των επισκεπτών, δεδομένου ότι το τουριστικό ρεύμα κυρίως από δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εμφανίζεται ενισχυμένο.
Με επιστολή, που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό και με αφορμή τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ζητούν να μην υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον στα υπουργεία που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, την παραγωγή και την ανάπτυξη.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ημέρα. Με όσα «τράβηξε» φέτος ο τουρισμός, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα του προϊόντος μας. Το προϊόν είναι εξαιρετικό και επάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, πρέπει να βελτιωθούμε και να μην καθυστερήσουμε άλλο».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Γιώργος Τελώνης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακρορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) πως «ερχόμαστε πάρα πολύ κοντά στα περσινά νούμερα. Βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο, ή παρατηρούμε μία ελαφρά πτώση της τάξης των δύο τριών μονάδων».
Συμπληρώνει πως «σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είναι λιγότερα κατά 7-9%» και εξηγεί πως «οι διανυκτερεύσεις, που γίνονται, είναι λιγότερες ανά τουρίστα και προφανώς αντίστοιχες είναι και οι εκταμιεύσεις».
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει ότι «αυτό που παρατηρείται στην Αθήνα είναι μία πτώση του τζίρου, ίδια με την περσινή, της τάξης του 14% με 15%».
Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό «δεν είναι απόρροια μόνον της πτώσης των τιμών στα καταλύματα, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των χωρών προέλευσης των τουριστών, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Τελώνης.
Ο κ. Βασιλικός, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «έλλειψη κεντρικού τουριστικού σχεδιασμού» και διευκρινίζει πως «οι χώρες της Μεσογείου, που είναι άμεσα συγκρίσιμες με εμάς, έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική στον τουρισμό, βάζουν στόχους και ξέρουν που πάνε. Εμείς, δεν έχουμε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλουμε».