Με διπλή του παρέμβαση ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενώ εκφράζεται θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν χρειάζεται να γίνει και δεν θα γίνει» αναδιάρθρωση του χρέους υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNN ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε επίσης μια αλλαγή στο κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχουν δύο – τρεις λόγοι για τους οποίους η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναγκαία ούτε προτιμητέα».

Παρατήρησε πάντως ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως, η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.

Σε άλλη παρέμβασή του, αυτή τη φορά με άρθρο στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υλοποιεί με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις ενώ απέρριψε τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει (ορισμένα με ρυθμούς ταχύτερους του σχεδιασμένου) τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο, καθώς δρομολογήθηκαν πακέτα μέτρων συνολικού ύψους γύρω στο 8% του ΑΕΠ για το 2010.

Για το μέλλον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως μία συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, και ένα, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και για την εξάλειψη των υπαρχόντων ανισοτήτων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Ρεν επαναλαμβάνει πως μια αποφασιστική υλοποίηση θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει εξαλείψει πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί ως αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις, και αυτό για πολλούς λόγους.