«Ενώθηκαν» και πάλι Τσεχία και Σλοβακία τηρώντας ενιαία στάση απέναντι στην Ελλάδα. Χθες, μετά τη Σλοβακία και η Τσεχία τάχθηκε κατά τη βοήθειας για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Βloomberg, ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσιας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κurier» δήλωσε ότι «η τσεχική κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει την Ελλάδα με τα οικονομικά της προβλήματα», χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις, όπως σχολιάζει το πρακτορείο. Ο Πετρ Νέτσιας είπε επίσης ότι οι Τσέχοι παραμένουν «υπεύθυνα μέλη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιστεύουν στη δημοσιονομική πειθαρχία και είναι υπέρ της διεύρυνσης.

Πάντως, η άρνηση της Τσεχίας δεν προκαλεί καμία ανησυχία στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, τα μέλη της οποίας έχουν επικρίνει τη στάση της Σλοβακίας. Και τούτο διότι η Τσεχία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και δεν συμμετέχει στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε όμως τη δυσαρέσκειά της σχετικά με την άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της χώρας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει αρνηθεί τη συνεισφορά των 700 εκατ. ευρώ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης των 80 δισ. ευρώ, στο οποίο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ με 30 δισ. ευρώ. Η Σλοβακία, ωστόσο, το νεότερο και φτωχότερο μέλος της ευρωζώνης, συμφώνησε να συνεισφέρει τα 4,4 δισ. ευρώ που της αναλογούν στο ταμείο των 750 δισ. ευρώ έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης, γνωστό ως Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.