Τι ζήτησαν…
Μεγάλο πακέτο αλλαγών στην ενέργεια, από την άρση της απαγόρευσης του λιθάνθρακα ως το καθεστώς των λιγνιτών και των υδροηλεκτρικών, ήταν όπως μαθαίνουμε τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι κοινοτικοί από την ΥΠΕΚΑκυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο) για να αποφευχθεί ο τεμαχισμός της ΔΕΗ.

* * *
Οι… κομισάριοι προκειμένου να μην πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ απαίτησαν συγκεκριμένο πλαίσιο αλλαγών που αφορά τη συνεργασία ιδιωτών και ΔΕΗ, αρχής γενομένης με την εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης, αλλαγές στο καθεστώς εκμετάλλευσης των λιγνιτών της ΔΕΗ, άρση της απαγόρευσης του λιθάνθρακα, αλλαγές στο καθεστώς των υδροηλεκτρικών μονάδων και δημοπρασίες ενέργειας για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες παραγωγοί να μπαίνουν στο σύστημα.

…και τι έλαβαν
Η υπουργός ΠΕΚΑ αντιμετωπίζει με επιφύλαξη ως κάθετη άρνηση το ενδεχόμενο του «βίαιου» ανοίγματος της αγοράς, όπως χαρακτηρίστηκε η προοπτική πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της υπό κρατικό έλεγχο επιχείρησης.

* * *
Φυσικά τώρα, κάτω από την ασφυκτική πλέον πίεση για πραγματικό άνοιγμα της αγοράς, θα υλοποιηθούν οι εναλλακτικές λύσεις «ισοδύναμου αποτελέσματος» που όμως δεν θα «ματώσουν» τη ΔΕΗ. Ιδωμεν τον Σεπτέμβριο…

Εξις
Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όταν το ΠαΣοΚ ανέλαβε την κυβέρνηση να ζήτησε από τους υπουργούς του να μην προσθέτουν τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδια, όμως η προσφιλής αυτή συνήθεια των υπουργών φαίνεται πως δεν μπορεί να κοπεί. * * *
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προσάρτησε ως τροπολογία τη χορήγηση εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την άρση του καμποτάζ! Πάντως κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε.

Ταλαιπωρία
«Η Ελλάδα είναι η Σαουδική Αραβία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» είπε ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

* * *
Εγχώριος επιχειρηματίας πάντως, από τον χώρο των αιολικών πάρκων που προσπαθούσε επί 3,5 χρόνια (!) να βγάλει μια περιβαλλοντική άδεια για ανεμογεννήτριες στην Πελοπόννησο, σχολίασε διαβάζοντας τη συνέντευξη: «Με όσα τράβηξα εγώ και αρκετοί συνάδελφοι (σ.σ.: έβγαλε επιτέλους την άδεια προ τριμήνου) θα έλεγα στον αγαπητό Ρίφκιν ότι η Ελλάδα δεν είναι η Σαουδική Αραβία, αλλά η… Ρουάντα-Μπουρούντι των ΑΠΕ!». Αδικο έχει;

Ανάπτυξη
«Βαθύτατα αναπτυξιακό» χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη το σχέδιο νόμου «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα», το οποίο ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

* * *
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε πως η ανάπτυξη δεν συντελείται αυτόματα, αλλά μετά από συστράτευση όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας.

* * *
«Η ανάπτυξη είναι εθνικό στοίχημα και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε αφού απομακρυνθούμε από τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Χρειάζεται αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, ουσιαστική δουλειά, καθώς και δημιουργία νέων κινήτρων ». Με άλλα λόγια, αυτά που προσδοκά η αγορά να φέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυρίας Κατσέλη. Ιδωμεν…