Η επιτυχία του περυσινού 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Ιπποκράτης» για θέματα υγείας στην Κω οδήγησε στη διοργάνωση ενός δεύτερου, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε χθες από την καλλιτεχνική διευθύντριά του Λουκία Ρικάκη. Στο πρόγραμμα θα βρούμε ταινίες με θέμα τον αυτισμό («Αλογόπαιδο», «Αγόρι εντός»), τον γυναικείο οργασμό και τη στυτική δυσλειτουργία («Ο στυτικός άνδρας») και τις ζωές διάσημων και επιφανών ατόμων που έδωσαν γενναιόδωρα τις γνώσεις τους στην επιστήμη.
* Ο καλός άντρας του τίτλου της ταινίας «Ενας καλός άντρας» είναι ο Κρις Ρόρλακ, ένας τυπικός αυστραλός αγρότης από τη βόρεια Νέα Ουαλλία. Η ιστορία του όμως είναι τραγική. Πριν από 14 χρόνια η έγκυος φίλη του υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και έμεινε ανίατα παραπληγική, με σοβαρή νευρολογική αναπηρία. Την παντρεύτηκε λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού τους και όταν ανακάλυψαν ότι περίμεναν και άλλο παιδί, ένα δεύτερο εισόδημα κρίθηκε αναγκαίο: από έναν μικρό, νόμιμο οίκο ανοχής. Πόσα μπορούμε να κάνουμε για την αγάπη; μοιάζει να είναι το ερώτημα της αυστραλο-ινδής σκηνοθέτριας Σαφίνα Ουμπερόι.
* Για πολλούς οροθετικούς στον ιό ΗΙV η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αργός θάνατος. Αλλά για τον Κούντρακπαμ Πράντιπ Κούμαρ Σινγκ η πραγματική ζωή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2000, όταν πληροφορήθηκε την ασθένειά του. « Είναι καλή ιδέα να αφήσεις ένα λάθος να σου καταστρέψει την υπόλοιπη ζωή σου; Δεν το νομίζω » λέει ο Πράντιπ στην ταινία «Μister Ιndia» του Χοαμπάμ Παμπάν Κουμάρ. Αγνοώντας τις συμβουλές των γιατρών που τον προειδοποιούσαν για τις σκληρές απαιτήσεις της υπερβολικής αύξησης μυϊκής μάζας (μπόντι μπίλντινγκ), ο Πράντιπ γράφτηκε σε ένα γυμναστήριο και εννιά χρόνια αργότερα στοχεύει να γίνει… «Μίστερ Ινδία».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Κως, δημοτικός κινηματογράφος Ορφέας, θερινός κινηματογράφος Ορφέας η Από 1 ως 6 Σεπτεμβρίου ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Το αξέχαστο ταξίδι μιας οικογένειας στην άλλη άκρη του κόσμου και η αγωνία του να βρει το θαύμα που θα θεραπεύσει τον γιο είναι το θέμα της ταινίας «Το παιδί και το άλογο» του Αμερικανού Μίτσελ Οράιον Σκοτ. Απογοητευμένος από την κλασική ιατρική, ο δημοσιογράφος Ρούπερτ Αϊζακσον ανέβασε στο άλογο τον πεντάχρονο αυτιστικό γιο του Ρόουαν και τη γυναίκα του Κριστίν και ξεκίνησαν για να ζητήσουν βοήθεια από τους θρυλικούς σαμάνους της Βόρειας Μογγολίας. Τα αποτελέσματα του ταξιδιού τους ήταν συγκλονιστικά.
* Το «Ενα αγόρι που το έλεγαν Αλεξ» μας αποκαλύπτει τη μοναδική ιστορία του Αλεξ Στομπς, ενός 16χρονου παιδιού-θαύματος από το Ιτον της Αγγλίας. Υποφέρει από κυστική ίνωση (ασθένεια που καταστρέφει τους πνεύμονες) και έχει ως όραμα να διευθύνει το επικό έργο του Μπαχ «Κατά Ματθαίον Πάθη». Η ταινία καταγράφει τη δίμηνη προσπάθεια του Αλεξ να πραγματοποιήσει τον στόχο του. «Οταν πρωτοείδα τον Αλεξ ήξερα ότι μόλις είχα γνωρίσει έναν από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες που είχα ποτέ κινηματογραφήσει, όχι μόνο επειδή ήταν μουσική ιδιοφυΐα που εξέπληττε τους πάντες με τα χαρίσματά του, αλλά κυρίως για τη μεγάλη αγάπη του για τη ζωή» αναφέρει ο σκηνοθέτης Στίβεν Γουόκερ.
Ο «κύριος χάπι» και τα κομπιούτερ
Ο διεθνούς φήμης χημικός Καρλ Τζεράσι, ο πατέρας του αντισυλληπτικού χαπιού, είναι το θέμα της ταινίας «Καρλ Τζεράσι». Ογδόντα έξι ετών σήμερα, συλλέκτης τέχνης και συγγραφέας, αποκαλεί τον εαυτό του «διανοούμενο πολυγαμικό» και ταξιδεύει ακούραστα σε όλο τον κόσμο. Δίνει επιστημονικές διαλέξεις, διαβάζει αποσπάσματα των βιβλίων του και βλέπει τις θεατρικές παραστάσεις των έργων του. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γράψει ισάριθμα έργα με θέμα «Η επιστήμη στη μυθοπλασία», νουβέλες και τέσσερις αυτοβιογραφίες, όπου περιγράφει την ανθρώπινη πλευρά των επιστημόνων και τις προσωπικές τους συγκρούσεις. Κυρίως επικεντρώνεται στα κίνητρα που τους έκαναν να γίνουν δημοφιλείς και να αποκτήσουν αναγνώριση μέσα από τις επιστημονικές τους επιτυχίες.
* Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει το ντοκυμαντέρ του Κώστα Μαχαίρα «Προσπάθησε ξανά». Παρακολουθεί τρεις νέους σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα) οι οποίοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από την υπερβολική χρήση… υπολογιστή. «Η απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για τον “πραγματικό κόσμο” και η απόλυτη αφοσίωση στην ψηφιακή πραγματικότητα είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια» αναφέρει ο σκηνοθέτης ο οποίος ανιχνεύει αυτή την καινούργια «ασθένεια» αναζητώντας αιτίες και διεξόδους από μια μορφή εθισμού που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας.